LC Adventures

HOE, WAT EN WAAROM?

20/04/2020

De afgelopen 2 jaar hebben we helaas geen grote reizen meer met onze eigen auto kunnen maken. Maar we hebben niet stil gezeten. We hebben ondertussen een reisorganisatie in sportevenementen en eindelijk weer tijd om nieuwe reisplannen te maken. Want de wil om te reizen is er niet minder om geworden. We hebben lange tijd nagedacht, wat wordt ons volgende project. Na alle voors en tegens naast elkaar te hebben gelegd zijn we tot de conclusie gekomen, dat het een Mercedes Sprinter 4x4 gaat worden. Iets luxer dan de Landcruiser, maar nog steeds 4x4 en klein genoeg om overal te komen waar we heen willen. We kunnen hiermee weekendjes weg, maar ook langere reizen maken en we kunnen onderweg in de Sprinter door blijven werken. Het project staat nog in de kinderschoenen, de Sprinter is er nog niet. Maar tijdens deze Corona tijd hebben we tijd genoeg om ons goed voor te bereiden. Wordt vervolgd dus...

31/08/2018

Na jaren met onze backpack te hebben gereisd en gebruik te hebben gemaakt van het lokale openbare vervoer of een huurauto, wilden we met ons eigen voertuig de wereld rondreizen. Na lang zoeken kwamen we onze droom reisauto tegen in Valencia, onze Toyota Landcruiser. Ruim een jaar zijn we bezig geweest met de verbouwing van de Landcruiser, eerst de buitenkant en daarna de binnenkant. En eindelijk konden we begin 2016 met de Landcruiser weg.

Eerst 4 weken naar Marokko als kleine test, een onvergetelijke reis en een fantastische ervaring. Na deze reis hebben we nog een paar aanpassingen gedaan, waardoor we in november 2016 klaar waren om de grote reis te gaan maken. Ons plan om van huis naar Zuid Afrika te rijden in fases werd een beetje in de war geschopt door Afrikaanse omstandigheden, waardoor we op het laatste moment besloten hebben om de reis om te draaien en in Zuid Afrika te beginnen.

De winter van 2016-2017 hadden we 4 maanden de tijd en deze hebben we gebruikt om Zuidelijk Afrika door te reizen. Het was een reis die we nooit meer gaan vergeten, we hebben ontzettend genoten van het avontuur. We konden dan ook niet wachten om de reis voort te zetten in de winter van 2017-2018. We moesten alleen voor de zomer terug naar huis om ons restaurant te openen voor het seizoen. Dus de LC hebben we zolang in Kaapstad geparkeerd.

Oktober 2017 zijn we teruggevlogen naar Kaapstad om Bill (onze LC) op te halen en de reis voort te zetten richting huis. In 3 weken tijd zijn we dan ook redelijk snel naar de grens van Botswana / Zambia te rijden, daar waar we de vorige reis gebleven waren. Helaas kregen we bij de grens een heel naar telefoontje uit Nederland en moesten we onze reis afbreken om naar huis te vliegen. Vanwege onze nieuwe plannen (werk gerelateerd) wisten we dat we de komende jaren niet meer in de gelegenheid zouden zijn om lange reizen te gaan maken, dus vonden we het zonde dat onze Bill dan waarschijnlijk lange tijd in Afrika zonder te gebruiken zou staan. Vandaar dat we besloten om onze droom voorlopig af te breken en de LC weer terug naar huis te verschepen.

Na alle gebeurtenissen in Nederland wilden we toch nog even van Afrika proeven. Met Bill zijn we weer terug naar Marokko gegaan voor 4 weken. Helaas moesten we deze reis ook eerder afbreken, dan dat we gepland hadden, ditmaal door dikke autopech.

Bij terugkomst in Spanje, hebben we weloverwogen besloten om de LC te koop te zetten. Wij kunnen waarschijnlijk de komende jaren niet beginnen aan een lange reis en omdat we in de zomer nooit weg kunnen worden de bestemmingen in Europa erg beperkt. En zo gebeurde het dat onze Bill werd verkocht aan een leuk jong Nederlands stel, die hun droom willen waarmaken door van Nederland naar Zuid Afrika te reizen. Ondanks dat we erg verdrietig zijn, dat Bill bij ons weg is, zijn we wel blij dat Bill weer terug gaat naar Afrika, zodat hij onze droom af kan maken.

01/03/2018

Onze Landcruiser is er weer klaar voor en wij ook. We zijn druk aan het pakken om weer een aantal weken door het prachtige Marokko te reizen. Weer wat Afrikaanse lucht ademen. 2 Jaar geleden zijn we verliefd geworden op het land Marokko.

30/11/2017

In oktober zijn we begonnen aan het vervolg van onze reis door Afrika met onze Landcruiser. De reis begon voorspoedig en we hadden heerlijk weer. De eerste weken zijn we redelijk snel omhoog gereden, omdat we de vorige keer Botswana en Namibië al gezien hadden. We wilden graag genoeg tijd over hebben voor Oost en misschien zelfs Noord Afrika. Helaas na 3 weken kregen we slecht nieuws uit Nederland en hebben we onze reis af moeten breken om terug naar huis te gaan. We hebben om verschillende redenen ook besloten om onze Landcruiser ook naar Europa te halen. Zodat we vanuit thuis nieuwe plannen kunnen maken, want stoppen met reizen doen we natuurlijk niet.

01/04/2017

We zijn net terug van een fantastische 4 maanden in Zuidelijk Afrika. Ondanks dat we heel veel regen hebben gehad hebben we een geweldige reis gehad door de landen Zuid Afrika, Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. We hebben genoten van het kamperen, de Afrikaanse mensen, de cultuur, de verschillende landschappen en uiteraard alle wilde dieren. Helaas moesten we weer terug naar huis voor de zomer, maar we hebben onze Landcruiser veilig opgeborgen in Kaapstad waar die blijft wachten tot we weer terug komen.

01/11/2016

Na onze reis door Marokko hebben we nog een paar kleine aanpassingen aan de auto gedaan, zoals betere en grotere huishoudaccu's in laten bouwen en we hebben een zonnepaneel gekocht. Dit omdat we in Marokko er al snel achter kwamen dat we voor stroom elke dag behoorlijk wat kilometers moesten rijden om genoeg stroom te generen om alle elektronische apparatuur te kunnen laten werken, met name de koelkast had veel stroom nodig, In Marokko was dat nog niet zo'n groot probleem, omdat we elke dag vele kilometers moesten rijden, maar in Afrika willen we toch ook wel graag de mogelijkheid hebben om een paar dagen ergens langer te blijven staan. We hebben ook de tent onder het luifel veranderd voor een tent onder de daktent. We vonden de luifel tent te klein en onhandig en we denken dat we de ondertent van de daktent beter kunnen gebruiken.

Nu zijn we klaar om met de auto naar Zuidelijk Afrika te gaan.

10/02/2016

Op dit moment zijn we druk bezig met alle voorbereidingen voor onze eerste Landcruiser (hierna LC) reis. Tijdens onze voorgaande reizen zijn we op het idee gekomen om een nieuw avontuur aan te gaan. Na veel backpack reizen en dus vele vluchten, oude gammele bussen, taxi's, tuktuks etc. kwamen we tot de conclusie dat we het wel prettig vonden om een eigen voertuig mee te hebben. Omdat we ook naar landen willen gaan waar het allemaal nog niet zo Westers geregeld is, wilden we een auto waar we de hele wereld mee af zouden kunnen reizen, eentje met zo min mogelijk electronica zodat je ook terecht kunt in een garage waar nog geen computers zijn. Het moest dus een oude auto zijn. Nu zijn er een paar auto's die bekend staan om hun reiskwaliteiten, sterkte, betrouwbaarheid en 4x4 capaciteiten. We hadden eerst onze ogen laten vallen op een Landrover, maar na er 2 seconden in gezeten te hebben wisten we al dat dat hem niet ging worden. De volgende keus was een Toyota Landcruiser en ja daar waren we meteen weg van, echter heb je heel veel verschillende modellen, dus het duurde even voordat we wisten welk model we wilden. Onze keus is gevallen op de 100 serie 6v 4,2 liter 204pk, een krachtige auto met weinig electronica maar ook wel een beetje luxe. De volgende stap was om er eentje te vinden in goede staat. Ook dat heeft heel veel tijd gekost. Eerst hebben we in Nederland gezocht, maar daar heb je bijna alleen grijze kentekens, omdat deze auto in Nederland op geel kenteken niet te betalen is. Dus toch maar weer in Spanje zoeken, er stonden er niet veel te koop en de meeste worden gebruikt op het boerenland, daarom zijn de meeste dan ook al erg afgeleefd. Tot we er eentje in Valencia tegenkwamen.

In oktober 2014 zijn we naar Valencia gereden en waar we de auto hebben bekeken. De auto zag er prachtig uit en het was bijna niet te zien dat deze al ruim 14 jaar oud was (bouwjaar 2000). Daarnaast had de auto pas 184.000 km gereden en dat is voor zo'n auto bijna niks. We waren het er dan ook snel over eens, dit moest hem worden. Vanaf het moment dat je dan de auto hebt kun je na gaan denken over de volgende stappen. Ook dat kost weer veel tijd en er zit altijd nog een drukke zomer tussen. Dus eindelijk in oktober 2015 hebben we de LC naar Totcurses 4x4 gebracht in La Bisbal de Emporda. Daar doen ze niks anders dan 4x4 pimpen en er complete Dakar auto's van maken. Hier hebben we de hele buitenkant laten verbouwen, nieuwe bumper, snorkel, compleet nieuw veersysteem, skidplates, extra benzine tank etc. Het ging uiteraard op zijn Spaans dus i.p.v. de beloofde 1,5 week heeft de auto 5 weken in de garage gestaan. Maar het resultaat mag er wezen. Toen nog door de Spaanse APK keuring om alle veranderingen goed te laten keuren en klaar, we konden ermee naar Nederland.      

In Nederland hebben we de auto van binnen laten verbouwen. Eerst hebben we al onze materialen qua kamperen opgehaald bij Rough-side in Dordrecht, zoals onze Howling Moon daktent en luifel met zijflappen, Frontrunner roofrack, Frontrunner tafel, Pilot stoelen, National Luna koelkast, wc bril, Coleman kookstel en oven, toiletbril op pootjes etc. Vervolgens heeft Hoite samen met Bedrijfswageninbouw.nl in Leeuwarden de hele binnenkant ingebouwd. Prachtige houten kasten met enorme laden erin om straks al onze kleding en voorraad in op te bergen. Daarnaast hebben ze de watertanks met tapkraan, elektriciteit, extra accu met omvormer naar 220 volt, koelkast, kluis, VHF radio etc ingebouwd. Een prachtig staaltje werk voor een zeer mooie prijs. We hadden het nooit ergens anders beter kunnen laten doen.

En nu is de auto zo goed als klaar. We moeten alleen nog alles inpakken en we kunnen gaan. Ons eerste LC avontuur begint binnenkort wanneer we via de Spaanse kust naar het zuiden rijden en in Tarifa met nog 5 andere LC's op de boot stappen naar Marokko. Daar gaan we met 6 auto's en 12 personen Marokko verkennen over de verharde en onverharde wegen, door de woestijn en het Atlas gebergte.