2010-2011 Kenia, Tanzania, Zanzibar, Malawi, Zambia & Zuid Afrika

21/10/2010

We zijn er uit en we hebben geboekt!!

2 jaar geleden gingen we op zoek naar de Big Five...we hebben er 3 gezien en dit jaar gaan we weer terug om alsnog de leeuw en de waterbuffel te spotten! Terug naar Afrika, het continent waar we zo ontzettend verliefd op zijn geworden, waar het weer zo heerlijk droog is, de toiletten zo schoon en de mensen zo vriendelijk. En laten we vooral de fantastische accommodaties niet vergeten. We gaan weer in een superdeluxe tentje liggen waar we beiden niet in kunnen staan en waar de matrassen zo dun zijn als een boekje van nog geen 200 paginas en waar we elke nacht tussen 4u en 6u uit moesten om de boel af te breken. Maar omdat het ons zo goed bevallen is, kunnen we niet wachten om het nog een keer te doen!

16 December vliegen we naar Nairobi, Kenia, na een korte tussenstop in Amsterdam, omdat we met KLM gaan vliegen voor het eerst. Daar komen we 's avonds aan. 17 en 18 december hebben we dan tijd om Nairobi te verkennen om op 19 december weer in een truck te stappen samen met 22 anderen. We hebben geboekt bij dezelfde organisatie Acacia, dus we hebben een klein voorsprongetje omdat we alles al kennen. Vanuit Kenia vertrekken we naar Tanzania, waar we o.a. langs de Kilimanjaro gaan en Zanzibar, vervolgens gaan we door naar Malawi en Zambia. We zullen de tour eindigen daar waar we 2 jaar geleden zijn begonnen bij de Victoria Falls, wie heeft de luxe om deze fantastische watervallen 2 keer in zijn leven te kunnen zien...wij dus, wat een geluksvogels niet? Vanuit de Victoria Falls vliegen we door naar Zuid Afrika, waar we dan nog zo'n 3 weken hebben om de plekjes van Zuid Afrika te zien, die we de vorige keer niet hebben gezien. En uiteraard gaan we ook nog even terug naar onze favoriete stad Kaapstad!

Wat we allemaal precies gaan doen horen jullie tegen die tijd allemaal wel. Maar dan weten jullie in ieder geval alvast waar wij komende winter uithangen!!

14/12/2010

Het is dan eindelijk zover...we gaan (bijna) op vakantie! Hoite is al zo goed als klaar met inpakken, ik ben er volgens mij nog lang niet. Ik moest natuurlijk nog eventjes naar de kapper vandaag, laatste wasjes draaien en het kost mij altijd veel meer tijd om te beslissen in welke kleding ik de komende 7 weken wil lopen, daar doet Hoite niet zo moeilijk over een polootje hier en een polootje daar en Hoite is klaar.

Morgen zullen we toch echt in dat vliegtuig moeten stappen, dus hoe dan ook zal ik morgen ook klaar moeten zijn! Om 01.30u vannacht zal de wekker alweer gaan. We vliegen vanaf Barcelona met KLM naar Amsterdam en zullen dan 2 uur op Schiphol zijn. Dat zal wel even raar zijn, zo dicht bij onze familie en vrienden en dan niemand zien! Om 10.30u vertrekt onze KLM vlucht naar Nairobi, Kenia en dan begint ons nieuwe avontuur pas echt! In Nairobi hebben we voor de eerste 3 nachten meteen maar een tent geboekt om alvast in het ritme te komen. Wel beginnen we rustig aan, want we hebben een tent Ensuite geboekt (we hebben dus een eigen badkamer in de tent. Zaterdagmiddag om 18.00u zullen we kennismaken met onze gidsen en nieuwe reisgezelschap voor de 24 dagen die daarna komen. En zondag zullen we dan beginnen aan de 24-daagse rondreis door Kenia, Tanzania, Malawi en Zambia.

NAIROBI, KENIA

18/12/2010

Even een heel kort en snel berichtje vanuit Nairobi. We zijn donderdag na een goede vlucht om 20.30u (voor jullie 18.30u) aangekomen in Nairobi. Wat is het een keer lekker om met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij te vliegen. Ik heb bv gewoon de film De Gelukkige Huisvrouw kunnen kijken! Naar wat we gehoord hebben hebben we ontzettend veel geluk gehad, hadden we de vlucht een paar uur later gehad, dan waren we hier misschien nog niet geweest i.v.m. de sneeuwstorm in Nederland. De aankomst op de luchthaven van Nairobi was meteen een cultuurschok, wat een ongelofelijke chaos. De douane verliep al heel erg chaotisch, toen de koffers nog. Overal lagen er koffers over de vloer verspreid. Onze vlucht had meerdere bagagebanden waar de koffers op aan konden komen. Gelukkig hebben we ze kunnen vinden, dat is toch altijd wel weer prettig. Met onze bagage wilden we naar buiten lopen, maar we werden aangehouden bij de uitgang of we iets aan te geven hadden?? We hebben een gezellig praatje gemaakt en toen mochten we gewoon doorlopen. Geweldig Afrika waar alle mensen zo heerlijk vriendelijk zijn.

Op naar onze luxe tent, die we geboekt hadden voor de eerste paar dagen. Een heerlijk ruime tent waar Hoite makkelijk rechtop in kan staan, onze eigen douche en toilet en alles net als de vorige keer ontzettend schoon. Na een nacht niet geslapen te hebben zijn we meteen maar naar bed gegaan. Gelukkig hadden we een goed excuus omdat het hier natuurlijk al 23.00u was 😉 's Nachts is het hier ijskoud, we slapen met 2 dekens en ik heb dan ook nog 2 truien, sokken en pyamabroek aan (sexy he). Gelukkig is het overdag lekker warm zo'n 25 graden. Heerlijk om mee te beginnen. De 2 dagen in Nairobi hebben we lekker relaxed doorgebracht. Het is duidelijk dat we niet meer in Europa zitten en het is heel wat minder blank dan in het zuiden van Afrika, waar we de vorige keer waren. Vanavond hebben we kennisgemaakt met onze groep voor de komende 24 dagen en het ziet ernaar uit dat het een erg leuke groep is. De gemiddelde leeftijd ligt wat lager dan die van ons en wij zijn de enige Nederlanders, de rest komt uit Australie, Engeland, Duitsland en Amerika.

We zijn benieuwd. Morgen om 06.30u vertrekken we richting de truck en daar zullen we meteen onze bagage achter moeten laten, want de eerste 3 dagen gaan we met minibusjes naar de Masai Mara. Als het goed is gaan we daar heel wat wild tegen komen en we zullen er midden in slapen, dus dat wordt spannend. Wel hebben we gelijk mazzel, de truck gaat niet mee, dus de tenten ook niet. We zullen de eerste 2 nachten in een zelfde soort tent slapen als nu met onze eigen badkamer in de tent. Dinsdag komen we weer terug in Nairobi om vervolgens de dag erna naar Tanzania te gaan.

21/12/2010

Ook weer even snel een berichtje, want het internet is duur en zeldzaam hier. We zijn weer terug in Nairobi na 2 fantastische dagen in de Masai Mara. En jullie raden het nooit! We hebben de eerste dag meteen 4 van de Big Five gezien...de leeuw, de olifant, de luipaard en de buffel! En niet zo maar, maar op nog geen meter afstand alle vier!!!!! Onze reis kan dus niet meer kapot, want de volgende dag hebben we ook nog de neushoorn gezien! Dus dit keer in 2 dagen hebben we de hele BIG FIVE gezien...hebben we dan mazzel of niet! Dat maakte dan ook meteen de accommodatie goed. We hadden verwacht dat we net zulke luxe tenten zouden hebben als de eerste nachten in Nairobi, maar dat was niet echt zo. Ik was nog liever in de bushjes naar het toilet gegaan, dus dat zegt denk ik al genoeg 😉 De tenten stonden wel in het wild, maar met hekken erom heen, dus het enige wild wat we bij de tent zagen waren schattige aapjes. We hebben dus heerlijk gerust geslapen. Het wildslapen komt later! Ook de weg naar de Masai Mara was niet zo makkelijk, we hebben 5 uur lang over de meest hobbelige weg gereden ooit! Maar dat mag de pret niet drukken, we vermaken ons heel erg goed en de groep is ontzettend gezellig!! Dus wij komen de komende weken zeker goed door!

Morgen vertrekken we naar Tanzania en daar zullen we de eerste nacht in Arusha slapen, daarna in de Serengeti en in de Ngorongoro Crater. Kerstavond zijn we weer terug in Arusha en daar zullen we een eigen geschoten wildmaal eten...we kijken er echt naar uit! De volgende 5 dagen hebben we waarschijnlijk geen internet, dus bij deze willen we alvast iedereen een ontzettend fijne kerst toewensen!! Wij zullen aan jullie denken, hoplijk jullie ook aan ons!

DAR ES SALAAM, TANZANIA

27/12/2010

Na de laatste keer zijn we op de truck gestapt en hebben we echt kennis gemaakt met de groep. We zijn met 23 mensen en het is een ontzettend gezellige en leuke groep. Natuurlijk klikt het met de één meer dan met de ander, maar tot nu toe is het erg gezellig!

Veel uitrusten is er niet bij, want we moeten 's ochtends vroeg op en liggen er niet altijd vroeg in. Daarnaast slaap ik niet zo best, want we mogen dan wel in Afrika zitten, maar vanaf de eerste nacht is het steenkoud, niet vergeten, dat ik mijn wollen sokken en pyama niet bij me heb 😉 en een bikini helpt niet echt tegen de warmte. Gelukkig zijn we vandaag in Dar es Salaam aangekomen en daar was het meteen 38 graden en nu zit ik lekker achter mijn laptopje met een Fantaatje naast me, op de achtergrond het geruis van de zee en in een rokje met t-shirt...daar kwamen we voor!

De grensovergang van Kenia naar Tanzania was weer lekker chaotisch. Onderweg valt het heel erg goed op, dat dit gedeelte een stuk armer is, dan het zuiden waar we de vorige keer waren. We hebben eigenlijk nog geen 1 huis gezien, die op een 'normaal' huis lijkt. Het zijn allemaal hutjes ofwel van riet, hout, modder en steen of wat dan ook. De wegen zijn erg slecht. Het is hier bij lange na niet zo schoon, er zijn bijna alleen maar sta wc's, die niet doorspoelen, dus de stank is soms niet te harden. Maar het mag de pret niet drukken, want we genieten van het kamperen, de groep, de landen, de indrukken etc etc.

In Tanzania hebben we de eerste nacht in een Snakepark geslapen, leuke camping met als doel geld te verdienen om mensen te voorzien van tegengif voor een slangenbeet, wat vaak voorkomt hier. De volgende dag zijn we in minibusjes naar de Serengeti gereden. Daar hebben we in de bush gekampeerd en dit keer echt tussen de wilde dieren, ik moet zeggen dat dat wel een vreemd idee was. We zijn gelukkig niks tegen gekomen, onze reisgenoten hebben een giraffe gezien in de buurt. In de Serengeti hebben we opnieuw de Big Five gezien en iedereen zegt dat we ongelooflijk veel mazzel hebben en dat beseffen we ook wel. We hebben ook de hele Big Five van zo ontzettend dichtbij gezien, we konden de dieren bijna aaien. De volgende dag zijn we naar de Ngorongoro Crater gegaan, wat een ontzettend mooie plek is dat en ook hier hebben we vele malen van dichtbij leeuwen gezien, ze liepen gewoon voor onze auto langs. Fantastisch en zo apart!! 's Avonds hebben we kerstavond gevierd in de Crater, gezellig bij het kampvuur (tegen de kou) en lekkere spaghetti (net als vorig jaar met kerstavond in de kerk). Het was steenkoud, maar wel heel gezellig! Ook hier sliepen we in de bush en dat was ook wel te zien, want de hele campingsite lag onder de olifantenflatsen. Je moest dus echt uitkijken waar je liep. We hebben ook 2 olifanten van heel dichtbij gezien, dus dat was weer interessant!

Tot nu toe hebben we het moeten doen met koude douches, veel sta wc's, veel stank in de grote steden...dus het is overduidelijk een ander deel van Afrika. Na de bushkampeeruitstapjes waren we voor 1 nacht terug in Arusha bij het Snakepark. Hier hebben we 1e kerstdag gevierd met een echt wildmaaltijd...we hadden Buffelvlees, Antilopenvlees en varkensvlees compleet met kadootjes. Iedereen had een kadootje voor iemand anders gekocht! Wij hebben dus een gezellige kerst gehad, hopelijk jullie ook allemaal!

We zijn vandaag om 5u  vertrokken en om 17u kwamen we aan in Dar es Salaam de voormalige hoofdstad van Tanzania. We staan nu op een camping aan het strand en de zee en het is ook gelijk 10 graden warmer. We kwamen binnen met 38 graden en het is nu dus nog steeds lekker. Morgen vertrekken we zonder truck met de ferry naar het tropische eiland Zanzibar. Daar zullen we de eerste nacht verblijven in de hoofdstad Stonetown, deze hoofdstad is voornamelijk moslim, dus de dames mogen geen onbedekte knieën en schouders laten zien...dit gaat dus heel erg tegen mijn principes in, maar goed aan de andere kant denk ik dan, dan moet ik maar niet hier op vakantie gaan. Daarnaast is het maar voor 1 dag, dus daar komen we ook wel weer overheen. De 3 nachten daarna slapen we aan het witte strand in het noorden van het eiland. En daar gaan we even echt vakantie houden en oud en nieuw vieren! Dus bij deze alvast allemaal GELUKKIG NIEUWJAAR!!!

1 januari zijn we weer terug op deze camping, dus waarschijnlijk tot dan!!

ZANZIBAR, TANZANIA

1/1/2010

Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Wij wensen iedereen alle goeds toe voor 2011! Hopelijk heeft iedereen een leuk oudjaarsavond gehad! Wij in ieder geval wel en wij waren er 2 uur eerder dan jullie 😉

We zijn net terug uit Zanzibar en weer op de camping met WIFI, dus ik kan jullie weer even updaten. We hebben een aantal super dagen gehad, heerlijk gerelaxed op het strand en uiteraard ontzettend verbrand.

De 28e zijn we 's ochtends op 2 ferrys gestapt. Wat een nachtmerrie is dat. Het leek wel of er duizend Tanzanianen tegelijk op die ferry wilden zijn. Wij zijn een beter achteraan blijven staan en zodra bijna iedereen er op zat gingen wij. De eerste ferry was maar kort de 2e duurde 2,5 uur. De stoelen waren bijna allemaal kapot, dus je moest op bijna alle stoelen verplicht liggen omdat ze niet meer rechtop gezet konden worden. Aangekomen op Zanzibar moesten we eerst door de douane en onze Zanzibar stempel halen. Een beetje raar, want Zanzibar is gewoon Tanzania, maar ze willen controle houden op iedereen wie er op het eiland is en wie weer vertrokken is. Daarna moesten we de drukte van Stone Town in, waar het geloof grotendeels moslim is, dus knieën en schouders bedekken. Erg handig als je alleen maar korte rokjes bij je hebt, je enige lange broek een spijkerbroek is en de 2 halflange broeken in de was liggen. Maar met een sarong kun je leuke dingen maken en dus ook een mooie lange rok! Ik heb de afgelopen 4 dagen meer hoofddoekjes, burkas en volledig geklede mensen gezien, dan in mijn hele leven. Het is best raar om daar tussen te lopen met je blote hoofd, armen en benen. Maar er zijn geen rare dingen gebeurd, dus dat is mooi.

Zanzibar moest een tropisch eiland zijn, maar dat zagen we in Stone Town nog niet. Het is een interessante stad, Freddy Mercury heeft er gewoond, maar ongelooflijk arm en vervallen. Het heeft allemaal kleine nauwe straatjes met kleine winkeltjes, heel erg leuk. In de middag hebben we een Spice Tour gehad en heel veel verschillende kruidenbomen en planten gezien. Daarnaast hebben we allerlei soorten fruit geproefd, waarvan een aantal hele vreemde. Ik ben een fruit liefhebber, dus dat was mijn hoogtepunt van de dag. Ik ben helemaal verliefd geworden op de Passievrucht!  's Avonds hebben we op de foodmarket gegeten. Dit is een grote markt aan het water met allemaal kleine kraampjes waar je vanalles kunt kopen en dat bakken ze dan voor je. Je moet even een oogje dichtknijpen vanwege de hygiëne, maar dat hoort er hier natuurlijk bij! We hebben in ieder geval lekker gegeten en we zijn er niet ziek van geworden...

De volgende dag zijn we naar de strandkant vertrokken in het noorden van het eiland. We hebben daar 3 nachten in Nungwi overnacht. En daar kwamen we na een hoop krottenwijken eindelijk aan in het paradijs. Het is wel heel erg raar, want alleen aan de strandkant waan je je in het paradijs, zodra je de accommodatie uitloopt sta je tussen de krotten. Hoite en ik hebben nog heel wat problemen gehad bij de eerste accommodatie. We kregen een kamer waar we veel geld voor moesten betalen, maar waar je nog geen 5 euro voor zou betalen. De matras was letterlijk geen matras te noemen en de badkamer was te smerig en vervallen voor woorden. De mensen begrepen er ook niks van en hebben ons de hele dag aan het lijntje gehouden dat er een nieuwe matras zou komen, maar toen aan het einde van de dag de 'nieuwe' matras kwam, bleek het bijna dezelfde te zijn. Hoite was ondertussen wat andere acco's afgegaan en had een andere kamer gevonden met een goede matras, schone badkamer en minder geld. We zijn toen dus maar snel verhuisd. We zaten hierdoor helaas niet bij de rest van de groep, maar het was maar 2 minuutjes lopen, dus dat was prima. De volgende 2 dagen hebben we lekker op het strand gelegen en heerlijk niks gedaan. Even niet om 5u opstaan en niks moeten doen. De eerste dag ben ik ondanks het vele insmeren toch verbrand, dus de 2e dag ben ik in de schaduw gaan liggen ingesmeerd en al en toch nog erger verbrand, dat is toch niet te geloven? Het is nu een kwestie van afwachten tot mijn verbrande velletje eraf gaat vallen. Ik kan in ieder geval niet op mijn rug liggen en ook niet tegen een stoelleuning aanliggen, beetje jammer, maar dat mag de pret niet drukken. De tweede nacht dat we terug kwamen in onze kamer hebben we eerst een wilde dieren gevecht moeten houden. We kwamen binnen zit er een kakkerlak op de grond, Hoite ging dus aan de jaag. In de badkamer zaten zo'n 20 enorme mieren, ik dus ook op jacht. Toen we dachten dat alles dood was, zagen we nog een kleine schorpioen en een mega spin. Konden we nog niet naar bed, die moesten natuurlijk ook nog eerst dood. Dachten we alles gehad te hebben komt er nog een sprinkhaan voorbij springen...en toen konden we eindelijk gaan slapen. Heerlijk dat natuurleven 😉

Met oud en nieuw hebben we eerst met zijn allen gegeten en daarna met de voetjes in het zand, de muziek aan en een heerlijk fantaatje/biertje in de hand het nieuwe jaar in. We hebben een superavond gehad, maar zijn na 00.00u wel meteen naar bed gegaan, want vanmorgen moesten we alweer om 7u op. We hebben de hele dag gereisd en om 17.30u kwamen we weer op de camping in Dar es Salaam aan.

Vanavond wordt het weer een vroegertje, want morgen en overmorgen moeten we om 5u vertrekken. We gaan nu richting Malawi en hebben dus 2 hele lange reisdagen voor de boeg. De volgende keer zal dus waarschijnlijk Malawi zijn, dat we iets van ons kunnen laten horen. We gaan Tanzania over 2 dagen verlaten...een land waar overduidelijk ontzettend veel armoede is.

Geniet van het nieuwe jaar allemaal en tot de volgende keer!

LIVINGSTONE, ZAMBIA

10/1/2011

Eindelijk internet! We zijn inmiddels vanuit Tanzania, naar Malawi geweest en zijn nu aangekomen bij onze eindbestemming van de tour Livingstone, Zambia.

In Tanzania hebben we 2 lange reisdagen gehad voordat we aankwamen bij Lake Malawi. De eerste nacht hebben we op een camping geslapen in Chitimba Beach aan het strand. Erg relaxed. De volgende dag zijn we doorgereden naar Kande Beach en hier hebben we 3 nachten op het strand gestaan. Echt lekker even bij komen van al dat gereis. Erg leuk daar. We hadden in de ochtend regen en in de middag lekker zon en halleluhjah dit keer niet verbrand. We hebben lekker beachvolley gespeeld, ik ben met de waterfiets naar een eilandje gefietst en we hebben lekker niks gedaan. Voor de 2e avond stond er een traditionele feestavond gepland. Dit hield in dat we op een tweedehands kleding markt kleren voor elkaar moesten kopen en deze moest iedereen dan aan tijdens deze avond, dat was echt hilarisch! Tijdens de feestavond hebben we geit en varkensvlees gegeten, deze zijn diezelfde ochtend speciaal voor ons geslacht. Wij mochten er getuige van zijn, van de 18 mensen van de groep zijn er maar 5 gaan kijken waaronder Hoite en ik. Dat was erg interessant en ontzettend zielig om te zien. Maar ja, als vleeseter moet je eigenlijk wel een keer met eigen ogen, die op dat moment toch wel even vol tranen stonden zien wat je eet. Nu was de slachting natuurlijk niet volgens de keuringsdienst van waren. Het gebeurde allemaal in het bos op de bladeren en een vuilniszak. Erg interessant om te zien, maar ik hoef het niet nog een keer te zien. Ik zal niet te ver in detail treden, want het is niet het meest leuke onderwerp. 's Avonds kon ik dan ook geen vlees eten, want het smaakte gewoon niet.

Na Tanzania zagen we, zodra we Malawi inreden meteen verschil. Er waren daar geen plop en drop toiletten meer, maar gewone zit-wc's. Dat wil niet zeggen dat ze ook in 1 keer schoon waren. Ik heb deze reis inmiddels al vaak gezegd, dat ik liever naar de bushbush toilet ga, dan naar de toiletten hier. Maar we moeten het er maar mee doen. Ook was het al lang geleden dat we een warme douche hebben gehad, gisteren was de eerste. Tenminste voor mij was het lang geleden. Hoite heeft er al een paar gehad, maar elke keer als ik ging was het water in 1 keer vriezend koud of ik nou als eerst of als laatste ging, ik had altijd koud water.

De afgelopen 3 dagen hebben we ook alleen maar gereden, we moesten van Malawi helemaal naar het zuiden van Zambia rijden, dat waren behoorlijk wat kilometers, zo’n 1400km. De eerste nacht in Zambia sliepen we op een camping net over de grens en deze camping was zwaar bewaakt, dit omdat de president van Zambia hier die nacht ook logeerde. De tweede nacht in Zambia hebben we in de hoofdstad geslapen op een camping buiten het centrum midden in de bossen. Tijdens het tent opzetten werden we omringd door zebras en vlak daarna stonden er een aantal giraffen voor onze neus. Prachtig dat maak je alleen in Afrika mee!

Op dit moment zijn we in Livingstone. Gisteren zijn we bij de Victoria Falls geweest en net als 2 jaar geleden was het weer super mooi. Dit keer was er veel meer water, dus ook veel meer spatwater, we waren dan ook erg nat!!

Morgen vliegen we door naar Zuid Afrika. Dat betekend dat we afscheid moeten nemen van de groep, van de tent, van de truck en van de gidsen. Nu vinden we het super jammer, want we hebben een fantastische reis gehad, met een ontzettend leuke groep, die we echt wel heel erg gaan missen. De tent is ons ook dit keer weer goed bevallen, maar we kijken nu toch wel uit naar een normaal bed en eigen badkamer met douche en toilet. Daarnaast is het ook wel weer lekker om niet elke dag om 5u je bed uit moeten, je spullen in te moeten pakken en je tent af te moeten breken. De gids zullen we wat minder gaan missen. Het was een aardige man, maar qua organisatie en koken kan hij nog heel wat leren. 2 Jaar geleden hebben we fantastisch gegeten, dat was dit keer alles behalve het geval. En qua organisatie had het ook allemaal wat beter gekund. Dus ondanks dat we de groep gaan missen, kijken we ook wel heel erg uit naar de komende weken, dat we weer lekker met zijn tweetjes echt vakantie kunnen gaan houden.

Morgen vliegen we met Britisch Airways om 13.30u (12.30u bij jullie) naar Johannesburg en dan 2 uur later naar Port Elisabeth. Om 19.50u komen we daar aan. We zullen dan op de luchthaven onze huurauto ophalen en in Port Elisabeth overnachten. De volgende ochtend rijden we dan naar het Addo elephant park, waar je met je eigen auto tussen de olifanten door kunt rijden. En vervolgens rijden we door naar Graaf Reinet. Daar zullen we 2 nachten overnachten en dan doorrijden naar Plettenberg. Daar hebben we 2 jaar geleden zo ontzettend genoten, dat we graag terug wilden. De eigenaar van toen is er niet meer, maar we krijgen van de nieuwe beheerders een goede prijs aangeboden, dus Aqua Dreams there we come again!!! Daar hebben we als het goed is ook Wifi, dus dan zijn we weer wat makkelijker te bereiken!

PORT ELISABETH, ZUID AFRIKA

12/1/2011

We zijn nu weer lekker in Zuid Afrika en het voelt een klein beetje als thuis komen! De lange mail komt van de week als de vakantie begint in Plettenberg!

5 Minuten voordat we opgehaald werden met de taxi in Zambia om naar de luchthaven te gaan hoor ik in 1 keer mijn naam...niet te geloven staat Gerdien (collega van GOGO/Xtravel) voor mijn neus! Wat is de wereld toch klein. Zij is met dezelfde overland tour organisatie naar Zambia gereden en gaat met onze groep (tenminste dat wat er nog van over is) terug naar Kaapstad! Daar komen zij de 30e aan, dus die zullen we dan in Kaapstad weer tegenkomen! Morgen vertrekken we uit Port Elisabeth naar Jeffreys Bay waar we een nachtje gaan slapen. Jeffreys bay is het surf walhalla van Zuid Afrika en de dag daarna komen we in ons droomkamertje aan!

PLETTENBERG BAY, ZUID AFRIKA

15/1/2011

Daar zijn we dan, lekker aangekomen in ons droomkamertje in Plettenberg Bay. We hebben dezelfde kamer als waar we 2 jaar geleden als eerste in zaten. Prachtig uitzicht op zee en een lekkere ruime kamer. Wel zijn er een aantal dingen veranderd de afgelopen 2 jaar. De eigenaar van toen is er niet meer, erg jammer en ook de 2 lieve huisvrouwtjes zijn er niet meer. In plaats daarvan zit er nu een manager, die in het huis woont, dus we kunnen de keuken niet meer gebruiken. Ook is de schoonmaakster wat minder dol op haar werk, waardoor ze iets minder vriendelijk is. Maar goed, daar hebben we natuurlijk niet zo heel veel mee te maken. Wij zijn gekomen om te genieten! De prijzen zijn sinds 2 jaar ook verdubbeld, dus we zijn blij, dat ik vantevoren eerst gemaild heb over de prijs. Wij hebben de kamer nu voor dezelfde prijs als 2 jaar geleden, leuk mazzeltje.

Ook hebben we dit jaar de laptop bij ons, dus dit keer kunnen we gebruik maken van de gratis WIFI service. We zijn dus 24u per dag online...grapje dat gaan we dus niet doen. Maar we kunnen jullie wel op de hoogte houden van al onze belevenissen, zoals...lekker uitslapen...wakker worden wanneer wij dat willen en niet om 5u...niet om 6u ontbijten, maar om 9u...warme douche ipv altijd koude douche...stromend water uit de douche ipv druppels uit de douche...eigen toilet ipv stinkend gat in de grond...schoon bed ipv zwetend zanderig en stoffig plastic..echt bed ipv harde vloer met soort van matras erop...dekbed ipv slaapzak...fluitende vogels ipv kruipende insecten...je kleren uit de kast halen ipv in een overvolle tas zoeken...een airco gekoelde kamer ipv een sauna hete tent...uit je bed stappen op vloerbedekking ipv in een modderpoel...alleen kunnen zijn als je even rust wilt ipv altijd omringd zijn door mensen zelfs als je op de wc zit...naar het strand kunnen gaan wanneer jij dat wilt en er niet alleen langs rijden........En ondanks dat alles hebben we een ongelooflijke leuke tijd gehad en waren alle ongemakken snel vergeten, door alles wat we meemaakten, zagen en door de gezelligheid van de groep. Ik heb me alvast weer op gegeven voor de volgende kampeerreis, ik weet alleen nog niet waar deze heen gaat, daar hebben we nog een jaar de tijd voor om dat te bedenken.

Om nog even terug te gaan naar onze aankomst in Zuid Afrika. We hebben de eerste 2 nachten in Port Elisabeth geslapen. De dag na aankomst zijn we naar het Addo Elephant park geweest en daar hebben we met onze huurauto (KIA PICANTO), die de grootte heeft van mijn Fiatje en dan een klein beetje meer het park doorgereden. We hadden niet verwacht dat we zoveel olifanten tegen zouden komen en al helemaal niet dat we ze van zo dichtbij konden zien, fantastisch. Wat wilde dieren betreft hebben we toch wel zo ontzettend veel geluk gehad deze reis! De dag erna zijn we naar Jeffreys Bay gereden, daar hebben we in Hard Rock Backpackers geslapen, dat hebben we gehoord, de hele dag draaide er hard rock muziek super gezellig :(. Maar het was wel leuk om weer in het surf walhalla terug te zijn. Er waren dit keer vele surfers in het water. Ook zijn we de outlets weer afgegaan van Billabong, Quicksilver, Roxy etc. Maar helaas niks gekocht. Gisteren ochtend zijn we in de auto gestapt en hebben we ruim 2 uur in de stromende regen naar Plettenberg gereden. Daar hebben we de eerste dag niks anders gedaan, dan onze tas uitpakken, boodschappen doen en lekker in bad geweest...ik heb nu eindelijk weer eens schone voeten, dat was alweer 4 weken geleden ;).

Nu zijn we lekker van het zonnetje aan het genieten, nog even goed bruin worden en bedenken wat we de komende 10 dagen gaan doen voordat we richting Kaapstad rijden!

21/1/2011

Daar ben ik weer even. Ondanks dat we veel tijd en veel internet hebben gehad, heb ik niet zoveel van me laten horen. Dat had 3 redenen.

  1. We hebben niet zoveel gedaan, dus er was niet zoveel te melden
  2. Het internet is hier gratis, maar niet zo snel en werkt niet altijd even goed.
  3. Ik had 8 boeken meegenomen en toen we hier aankwamen had ik er pas 2 gelezen. Tijdens de tour hebben we nauwelijks tijd voor onszelf gehad en ik dus ook niet voor mijn boeken. Alle 8 boeken moeten natuurlijk wel gelezen zijn voordat we terug vliegen, want iets meeslepen en niet gebruiken...dat kan niet.

Ik ben nu bezig met mijn 6de boek en die is bijna uit. Dus ik ben bijna klaar met mijn doel 😉

We zijn nog steeds volop aan het genieten. We vermaken ons hier prima, we rummicubben veel, genieten van de omgeving hier, ik lees dus veel, we bbqen regelmatig en dat allemaal lekker in het zonnetje met uitzicht op zee 'Do I need to tell more?' Denk het niet. We blijven hier nog tot na het weekend en de bedoeling is dan om dinsdag richting Kaapstad te rijden. Dat is ruim 7 uur rijden, dus we willen ergens halverwege stoppen en overnachten. Normaal zijn we wel bikkels wat rijden betreft, maar om nou 7 uur lang in een rammelende Kia Picanto te rijden voor de lol 😉 Dacht het niet! We stoppen dus ergens onderweg en we hopen dat dat in Swellendam zal zijn. De volgende dag rijden we dan door naar Kaapstad...één van onze meest favoriete stad op deze aardbol. Daar hebben we dan nog een weekje om ons voor te bereiden op onze terugkeer naar de kou! En niet te vergeten...in Kaapstad zit een hele mooie Esprit!!

KAAPSTAD, ZUID AFRIKA

27/01/2011

Gisteren zijn we aangekomen in Kaapstad en toen we binnen kwamen rijden was het een heel klein beetje alsof we thuis kwamen. Dit deel van Zuid Afrika vinden wij toch wel het mooiste deel.

We zijn dinsdag vertrokken uit Plettenberg. We hebben daar een ontzettend leuke en relaxte tijd gehad. We hebben enorm genoten, maar we waren er ook wel weer aan toe om verder te gaan. Vanaf Plettenberg is het zo'n 7 uur rijden naar Kaapstad, vandaar dat we besloten hadden om ergens over de helft te stoppen en daar een nachtje door te brengen. Dit omdat we in een autootje rijden, die ergens een rammel heeft en je dus 7 uur lang aan het rammelen bent en we hadden toch tijd zat. Omdat we 2 jaar geleden al beide routes gereden hadden zijn we nu tussen de 2 routes doorgereden naar Swellendam. Dit was Zuid Afrika's derde oudste stad. Er staan dan ook heel wat oude gebouwen, een Nederlandse kerk en allerlei oude monumenten tussen verschillende moderne gebouwen en huizen. Het stadje heeft 30.000 inwoners, maar is erg rustig. Toen we aankwamen moesten we eerst op pad om een slaapplaats te vinden, want deze hadden we niet van te voren geboekt! Wel hadden we van te voren op internet wat leuke accommodaties opgezocht en daar zijn we heen gereden. Nu waren de prijzen nogal wat aan de hoge kant en ja budget op vakantie gaan betekend ook budget slapen. Gelukkig had 1 eigenaar van een B&B waar de normale kamer te duur was ook nog een huis naast zijn B&B staan. Deze mochten we wel hebben voor een erg scherp prijsje. Blijkt het gewoon een heel huis te zijn met 3 slaapkamers, 2 badkamers, keuken (incl was en afwasmachine), woonkamer en een prive tuin met eigen zwembad!!! Wie snapt er dan dat we dat voor een scherp prijsje krijgen, nou wij niet, maar we hebben het aanbod natuurlijk wel aangepakt! Best grappig, dat je een prive zwembad hebt, vervolgens kunt kiezen welke badkamer je gebruikt en ik welke kamer je gaat slapen! En dat met uitzicht op de mooie Langenberg.

De volgende ochtend zijn we weer vertrokken richting Kaapstad. Wel met een omweggetje, want de vorige keer vonden we de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek zo mooi (de wijnvelden). We hebben daar toen een deel van gezien en omdat we nu van de andere kant zouden komen hebben we ook het andere deel gezien. Een lekker ijsje gehaald in Franschhoek en rond 14.45u reden we dan Kaapstad binnen. Fantastisch!

We hadden via internet een kamer gezocht, dat viel nog niet mee, want de prijzen zijn abnormaal hoog hier en de beschikbaarheid was bij veel kamers goed, behalve 1 februari en die nacht willen we toch ook echt slapen. Uiteindelijk via Booking.com een aanbieding gevonden voor het Best Western Cape Suites. Klinkt goed he! De prijs was mooi en wat ons wel beviel was dat het studio's of appartementen zijn. Dat is wel lekker als je een week blijft, kun je een keer je eigen ontbijtje maken. Aangekomen bij de Cape Suites blijkt het een heel dorp te zijn met allemaal appartementen en studios vlak voor de Tafelberg. Bij de receptie stond een bord met Welkom Ms. van Vugt (haha dan voel je je eventjes belangrijk) en toen we de sleutel kregen bleek dat we een upgrade kregen. Misschien omdat we een week blijven? We hadden namelijk de goedkoopste studio geboekt en kregen een appartement. We hebben een aparte slaapkamer en niet 1 maar 2. We hebben 2 badkamers, een woonkamer en een balkonnetje. Het ziet er allemaal prima uit!

01/02/2011

Dit is als het goed is voorlopig het laatste berichtje vanuit Afrika. Het is helaas zover, we moeten dit mooie continent weer verlaten. Ondanks dat we ook wel weer zin hebben om naar huis te gaan, zullen we Afrika wederom gaan missen. Het blijft fantastisch hier.

De afgelopen dagen hebben we enorm genoten van Kaapstad...het is dat het zover weg is, anders waren we direct hierheen verhuisd...wat een magische stad. We hebben ons prima vermaakt hier. We zijn wezen winkelen (ook bij Esprit en nee we hoeven geen overbagage te betalen, ik heb me netjes ingehouden), we zijn bij de haven geweest, we hebben de hele stad rondgereden, we zijn bij de Tafelberg, de Lions head en Signal Hill geweest. We zijn bij de noon gun langs gegaan, een kanon welke elke dag exact om 12u in de middag afgeschoten wordt, dit is een traditie die ze al meer dan honderd jaar volhouden. We hebben uiteraard op het strand gelegen van Camps Bay, we hebben gegeten in Camps Bay etc. Kortom we hebben ons dus prima vermaakt en moeten helaas vandaag onze tas gaan pakken.

Morgenochtend moeten we om 11u de kamer verlaten. 's Avonds om 20.00u rijden we naar de luchthaven waar we om 21.00u uiterlijk de auto in moeten leveren. Wat we de hele dag gaan doen weten we nog niet. Om 00.55u (23.55u jullie tijd) vertrekt onze vlucht (KL0598) naar Amsterdam. We landen dan 12 uur later om 11.40u op Schiphol. Daar hebben we weer 2u de tijd om door de douane te gaan en naar onze gate te lopen voor onze vlucht naar Barcelona. Deze zal om 13.40u vertrekken en om 15.50u landen op El Prat (Barcelona). Daar staat dan mijn lieve zusje met lieve neefje om ons op te halen!! En dan...zijn we weer thuis. De mensen in Spanje hebben ons beloofd dat het mooi weer wordt, dus daar gaan we ze aan houden, mooi weer is namelijk toch wel heel erg lekker. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik best wel trots ben op mijn bruine tintje en nee ik ben nog steeds geen neger, maar voor mijn doen ben ik erg bruin, dus ik moet natuurlijk de gelegenheid krijgen thuis om dat bruine tintje bij te houden ;).

Nu moet ik hard aan het werk, want de tas moet dit keer goed ingepakt worden, alles moet er in, vanaf morgen hebben we namelijk geen truck of auto meer, waar we alles los in kunnen leggen. Het moet dus echt allemaal weer terug in het backpackie en die is altijd verdacht klein als ik alles erin probeer te stoppen...hmmm misschien toch teveel mee? Nou ja misschien heeft Hoite nog een klein gaatje vrij, daarom laat ik hem ook altijd eerst pakken.

Ik ga er dus weer vandoor...bedankt trouwe lezers voor jullie aandacht en tot volgend jaar maar weer 😉 we zullen in het vliegtuig gaan bedenken waar we volgend jaar de winter door gaan brengen!

LLORET DE MAR, SPANJE

04/02/2011

We zijn weer thuis! Woensdagavond zijn we om 20.00u naar de luchthaven gereden en hebben we de auto ingeleverd. Bij binnenkomst op de luchthaven zagen we dat we vertraging hadden van 1.5u. Normaal is dat niet zoveel, maar wij hadden maar 2u overstaptijd in Amsterdam voor onze vlucht naar Barcelona. Als daar dan 1.5u vanaf gaat, dan heb je nog maar 30 minuten voor het uitstappen, door de douane gaan en naar de andere gate lopen. Gelukkig is alles goed gegaan, de vlucht was lang, maar prima. Op Schiphol hebben we gerend voor ons leven en hijgend kwamen we op tijd aan bij de gate. Sylvia stond ons samen met Lukas op te wachten in Barcelona en ze heeft ons veilig thuis afgezet!

En nu zijn we weer thuis, wel een beetje raar en ook een beetje koud, het is 15 graden in huis. Maar het zonnetje schijnt, dus we gaan hier gewoon weer verder met het genieten van de zon!