Op safari in Oost en Zuid Afrika

Kenia Tanzania Zanzibar Malawi Zambia & Zuid-Afrika

16/12/2010 - 03/02/2011

http://www.roadtrip2adventure.com/fotos/2010-2011-afrika-kenia-tanzania-malawi-zambia-zuid-afrika-fotos/

Op safari in Oost en Zuid Afrika

We gaan weer op safari in Oost en Zuid Afrika. 2 Jaar geleden gingen we op zoek naar de Big Five. We hebben er toen drie van de vijf gezien. Dit jaar gaan we terug om alsnog de leeuw en de waterbuffel te spotten. . Afrika, het continent waar we zo ontzettend verliefd op zijn geworden. Omdat Acacia de vorige keer zo goed bevallen is hebben we nu direct de complete tour van 3 weken geboekt. We gaan weer op pad met een Acacia truck, 2 gidsen, een vreemde groep en een tentje om in te slapen. Een tentje waar we beiden niet in kunnen staan en waar de matrassen zo dun zijn als een boekje van nog geen 200 pagina's.

16/12/2010

Reis naar Nairobi, Kenia

Op 16 december was het zover. Onze safari in Oost en zuid Afrika kon beginnen. We moesten erg vroeg op, want onze wekker stond op 01:30 uur. Van Barcelona vlogen we met KLM naar Amsterdam waar we 2 uur overstaptijd hadden. Het was wel raar dat we naar Nederland vlogen, zonder dat we onze familie zouden gaan zien. Ons vliegtuig vertrok later dan gepland waardoor we op Schiphol moesten rennen om onze vlucht naar Nairobi te halen. Dus er echt bij stil staan konden we niet.

Het was in Nederland erg slecht weer, het sneeuwde en er zou een storm later op de dag komen. Toen we vertrokken waren heeft Schiphol kort daarna de luchthaven dicht gegooid. Al met al hadden we dus erg mazzel, dat we alles gehaald hadden. Het was onze eerste keer met KLM en toch is dat wel fijn. Vliegen met een luchtvaartmaatschappij uit eigen land. Op je videoscherm heb je allemaal NL talige films of ondertiteling. En ook het eten was lekker Nederlands.

18/12/2020

Aankomst Nairobi

De aankomst op de luchthaven van Nairobi was meteen een cultuurschok, wat een ongelofelijke chaos. De douane verliep al heel erg chaotisch en toen moesten onze koffers nog. Overal lagen koffers over de vloer verspreid en onze vlucht had meerdere bagagebanden waar de koffers op aan konden komen. Gelukkig hebben we ze kunnen vinden, dat is toch altijd wel weer fijn. Met onze bagage wilden we naar buiten lopen, maar we werden aangehouden bij de uitgang of we iets aan te geven hadden?? We hebben een gezellig praatje gemaakt en toen mochten we gewoon doorlopen.

Glamping tent

Thuis hadden we voor de eerste drie nachten alvast een accommodatie geboekt. Nairobi is namelijk niet echt een stad waar je met je backpack op de rug rond wilt dolen op zoek naar een kamer. Hoite had een camping gevonden midden in Nairobi waar ze Glamping tenten hadden. Zo konden we al een beetje wennen aan onze kampeerreis. Aangekomen bij de tent waren we erg gecharmeerd van de luxe. Het was een heerlijke ruime tent waar Hoite makkelijk rechtop kon staan. Er was ook een douche en toilet in de tent. Ook dit keer was alles brandschoon.

Na een nacht niet geslapen te hebben zijn we meteen maar naar bed gegaan. Gelukkig hadden we een goed excuus omdat het hier al 23:00 uur was. 's Nachts was het ijskoud, dus we hebben met 2 dekens geslapen. Daarnaast heb ik ook nog 2 truien, sokken en pyamabroek aan gehouden. Gelukkig was het overdag wel lekker warm zo rond de 25 graden. De 2 dagen in Nairobi hebben we lekker relaxed doorgebracht.

Kennismaking safari groep

De tweede avond in Nairobi hebben we bij een hotel kennisgemaakt met onze groep waarmee we op tour zouden gaan voor 24 dagen. Het zag ernaar uit dat het een erg leuke groep was. De gemiddelde leeftijd lag wat lager dan die van ons en wij waren de enige Nederlanders. De rest van de groep kwam uit Australië, Engeland, Duitsland en Amerika. We zouden de volgende morgen om 06:30 uur iedereen weer terug zien bij het begin van de tour.

21/12/2010

Masai Mara

De eerste 2 dagen van de tour zijn we met een minibusje in de Masai Mara geweest. De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is 1700 km² groot en het grenst aan de Serengeti-vlakte. Een grote attractie voor toeristen is de massale seizoenstrek van de gnoes / Wilde beesten en de zebra's. Masai Mara ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte. Het landschap bestaat voornamelijk uit grasvlakten met daarop af en toe de typsich Afrikaanse bomen Acacias en rivierbos.

De gnoes bevinden zich in de regentijd op de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Gedurende de droge tijd trekken ze geleidelijk naar het noorden. Aan het einde van het droge seizoen zijn ze dan aangekomen in de Masai Mara, vooral in het groene noordelijke deel. Als de regentijd weer begint trekken de gnoes weer massaal naar het zuiden, en daarbij moeten ze de moeilijke rivier de Mara oversteken, waarbij veel dieren omkomen. Rondom deze rivier bevinden zich namelijk ook krokodillen. De gnoes worden tijdens deze trek vergezeld door de zebra's en de Thomsongazelles.

Op safari in de Masai Mara

Meteen de eerste dag zagen we vier 4 dieren van de Big Five, de leeuw, de olifant, de luipaard en de buffel! En het was niet dat we ze in de verte zagen, maar op nog geen meter afstand. Op de tweede dag zagen we ook nog een neushoorn, dus toen was de Big Five compleet en dat in de eerste twee dagen.

Voor de overnachting stonden er tenten met hekken eromheen. Er was gezegd dat het een soort Glamping tenten waren met eigen badkamer, maar dat klopte niet helemaal. Daarnaast was het allemaal niet zo schoon, dus we gingen nog liever de bosjes in, dus dat zegt wel genoeg. Om de tenten heen stonden hekken waardoor de wilde dieren niet bij ons komen komen, behalve de wilde apen. In de Masai Mara waren de wegen niet al te best de weg, waardoor we uur lang over de meest hobbelige wegen hebben gereden. Maar dat mocht de pret niet drukken. De groep was erg gezellig en we vermaakten ons enorm goed.

27/12/2010

Tanzania

Veel uitrusten was er ook tijdens deze tour niet bij. Elke dag moesten we vroeg op en 's avonds lagen we er niet altijd vroeg in. De nachten zijn hier een stuk kouder, dan in Zuidelijk Afrika. Dit betekend dat het slapen minder goed lukt, omdat je in de tent ook niet erg warm wordt. Gelukkig werd het vanaf Dar es Salaam een stuk warmer. Daar gaf de thermometer 38 graden aan.

De grensovergang van Kenia naar Tanzania was weer lekker chaotisch. Onderweg viel het heel erg goed op, dat dit gedeelte van Afrika een stuk armer is, dan het zuiden waar we de vorige keer waren. Tot aan Dar es Salaam hadden we geen echt huis gezien, die op een 'normaal' huis lijkt. De huizen die hier staan, zijn allemaal hutjes ofwel van riet, hout, modder of steen. De wegen zijn erg slecht en ook de hygiëne laat veel te wensen over. De Westerse zit-wc's zijn hier nauwelijks te vinden, dus het zijn allemaal gaten in de vloer. Het doorspoelen werkt vaak niet en ook wordt er niet regelmatig schoongemaakt, dus de stank is vaak niet te harden. Maar ondanks dat genoten we enorm van het kamperen, de groep, de landen, de natuur en alle indrukken die we opdeden.

Snakepark

De eerste nacht in Tanzania hebben we op de Meserani Snakepark geslapen. Dit is een leuke camping dichtbij Arusha. De Meserani Snake Park helpt de locale bevolking op veel verschillende manieren. Zo geven ze gratis medische zorg aan minimaal 1000 patiënten per maand. Ook hebben ze 4 wezen opgevangen waarvan de ouders aan HIV zijn overleden. Ze bouwen samen met de bevolking klaslokalen, zodat de kinderen in het dorp naar school kunnen, maar ook de ongeschoolde volwassen kunnen hier terecht. Het wordt Snake Park genoemd, omdat ze ook mensen voorzien van tegengif bij een slangenbeet. Mensen worden hier vaak door giftige slangen gebeten. Al deze goed doelen worden gesponsord door de opbrengsten van de camping en de gezellige bar die de camping rijk is.

Vanaf de camping hebben we een bezoek gebracht aan een dichtbij wonende Masai stam. Toen we in de buurt van het dorpje waren kwamen er een heleboel lachende kinderen op ons afgerend. In het dorpje zelf stonden alle bewoners al te wachten. We hebben een korte rondleiding gehad langs alle huisjes en toen lieten de mannen ons hun traditionele dans zien. Sommige mannen van onze groep werden uitgenodigd om mee te dansen, dat was wel lachwekkend.

Serengeti National Park

De volgende dag zijn we weer met minibusjes naar de Serengeti gereden. De Serengeti betekent letterlijk eindeloze vlaktes en is een streek van savannes en boslandschappen in Afrika. De Serengeti is verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia en heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent van dit oppervlakte ligt in Tanzania. In de Serengeti leven ongeveer 1,6 miljoen planteneters en duizenden roofdieren.

De streek is net als de Masai Mara in Kenia beroemd door de migratie die elk jaar plaatsvindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters wegens de droogte verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Daarbij moeten ze de rivier de Mara oversteken. Na de regens rond de maand april gaan ze dan weer terug. De Serengeti omvat ook (in Tanzania) het Nationaal Park Serengeti, de Ngorongoro Crater, het wildreservaat Maswa en het reservaat Masai Mara in Kenia.

Wild kamperen

In de Serengeti hebben we wel in het wild gekampeerd, zonder hekken als bescherming. Daarom moesten we onze tenten dicht bij elkaar zetten om zo een groot kamp te creëren. Er werd gewaarschuwd, dat als je 's nachts naar het toilet moest dat je dan altijd een zaklamp mee moest nemen. Als je dan een wild dier tegenkwam wist je meteen of het een roofdier of niet was. Dit zag je aan de kleur van de ogen, deze werden rood of groen. Het toilethuisje stond best ver van ons kamp af, dus niemand durfde 's nachts naar de wc.

Achteraf had dit best gekund, want niemand had wilde dieren gezien of gehoord, alleen een giraffe was in de buurt geweest. Tijdens de safari tocht door de Serengeti hebben we opnieuw de complete Big Five gezien, naast nog vele andere dieren.

Ngorongoro Crater

De volgende dag zijn naar de Ngorongoro Crater gegaan. De Ngorongoro-krater is de grootste intacte Caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. De krater heeft een diameter van 17-21 kilometer en de kraterbodem heeft een oppervlakte van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. In het midden van de krater ligt een zoutmeer.

De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de migratie van de dieren. Daardoor vertoont de leeuwenpopulatie in de krater een sterke inteelt. De scheiding van andere leeuwen wordt nog eens versterkt door de Masai bewoning tussen deze populaties. In de krater leven permanent ongeveer 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt ca. 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. De Ngorongoro-krater is deel van het Serengeti-natuurreservaat sinds het ontstaan in 1951. In 1959 werd het een zelfstandig natuurgebieden sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.

In de krater komen bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor als: zebra's, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden en nijlpaarden. De giraffe is hier niet aanwezig en dat komt, omdat ze door hun lange nek en lange poten de steile afdaling naar de bodem van de krater niet kunnen maken.

Kerstavond in de krater

De Ngorongoro krater is een ontzettend mooie plek en ook hier hebben we een paar keer leeuwen van heel dichtbij gezien. Op onze campsite hebben we ook nog bezoek gehad van twee olifanten. 's Avonds hebben we kerstavond gevierd in de krater, gezellig bij het kampvuur met een lekkere spaghetti. Het was steenkoud ondanks het kampvuur, maar het was wel heel gezellig! In de krater sliepen we ook weer in het wild en dat was ook wel te zien, want de hele campsite lag onder de olifanten flatsen. Je moest dus echt uitkijken waar je liep.

Terug in Arusha

Tot aan Arusha hadden we alleen maar koude douches, veel sta wc's en veel stank in de grote steden. Het was dus duidelijk een ander deel van Afrika, misschien wel het echte Afrika. Na de Serengeti en Ngorongoro Crater waren we voor 1 nacht terug in Arusha bij het Snake Park. Daar hebben we 's avonds 1e kerstdag gevierd met een echte wild maaltijd. We hadden buffel vlees, antilopen vlees en varkensvlees compleet met cadeautjes. Net als de vorige keer tijdens de eerste tour had iedereen een cadeautje voor iemand anders gekocht! Deze kerstdag was er één om nooit te vergeten.

Dar es Salaam

Vanuit Arusha zijn we op tweede kerstdag om 05:00 uur  vertrokken, omdat we een lange rit naar Dar es Salaam voor de boeg hadden. Dar es Salaam is de grootste stad van Tanzania en het is de voormalige hoofdstad. De betekening van de naam is Huis van de vrede in het Arabisch. In Dar es Salaam stonden we op een camping aan het strand en de zee. Ook was het dus gelijk 10 graden warmer. Op deze camping hebben we 1 nacht geslapen, voordat we naar Zanzibar zouden vertrekken. We zouden hier de truck en de tenten etc. laten staan. Deze hadden we op Zanzibar niet nodig. De truck zouden we bij terugkomst van Zanzibar op de camping weer ophalen.

01/01/2011

Ferries naar Zanzibar

De 28e zijn we 's ochtends op 2 ferrys gestapt. Wat een nachtmerrie was dat. Het leek wel of er duizend Tanzanianen tegelijk op die ferry wilden zijn. Wij zijn een beetje achteraan blijven staan, zodat we niet in die drukke menigte over geduwd werden. Toen bijna iedereen op de ferry zat zijn wij erop gegaan. De eerste ferry was kort en de 2e ferry duurde 2,5 uur. Bijna alle stoelen op de ferry waren kapot, dus je moest op bijna alle stoelen verplicht liggen. De rugleuning kon namelijk bijna nergens meer rechtop gezet worden. Aangekomen op Zanzibar moesten we eerst door de douane voor een stempel.

Dit is beetje raar, want Zanzibar is gewoon Tanzania, maar de autoriteiten op Zanzibar willen de controle houden, zodat ze precies weten wie er op het eiland is. Toen iedereen van de groep een stempel had moesten we door de drukte van de haven Stone Town in lopen.

Stone Town

Stone Town is het oude centrum van Zanzibar-stad, de hoofdstad van het eiland. Tot aan de 19e eeuw was Stone Town een belangrijk handelscentrum voor kruidnagels en de Arabische slavenhandel. Sinds 2000 staat Stone Town op de Werelderfgoedlijst. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars, hamams en moskeeën. De architectuur is een combinatie van Arabische, Perzische, Indische en Europese invloeden.

De naam Stone Town verwijst naar de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit kalksteen dat gewonnen werd uit de omliggende koraalriffen. Hierdoor zijn de gebouwen wit met rood. De Arabische huizen zijn het meest herkenbaar door de grote houten deuren en balustrades met gedetailleerd houtsnijwerk. Omdat de straten te smal zijn voor auto's vindt het transport plaats te voet, per fiets en met de brommer. Freddy Mercury had in Stone Town ook een huis.

Omdat Zanzibar en met name Stone Town grotendeels Islamitisch is, wordt er van je verwacht dat je de knieën en schouders bedekt. De inwoners van Stone Town staan er om bekend dat ze vrouwen bespugen als ze dat niet doen, met name rondom de Ramadan. Gelukkig waren ze op de stranden minder kritisch, want veel bedekkende kleding had ik niet bij me. Bijna alle vrouwen lopen hier met een hoofddoek, burka of nikab.

Spice tour

Zanzibar moest een tropisch eiland zijn, maar dat zagen we in Stone Town nog niet. Het is een interessante stad, maar je zag de armoede en veel gebouwen en straten zijn vervallen. 's Middags na aankomst hebben we een Spice Tour gehad. Tijdens deze tour hebben we heel veel verschillende kruidenbomen en planten gezien. Daarnaast hebben we allerlei soorten fruit geproefd, waarvan een aantal hele vreemde. 's Avonds hebben we in Stone Town op de foodmarket gegeten. Dit is een grote markt aan het water met allemaal kleine kraampjes waar je vanalles kunt kopen en dat bakken ze dan voor je. Je moet even een oogje dichtknijpen vanwege de hygiëne, maar dat hoort er hier natuurlijk bij!

Strand van Zanzibar

De volgende dag zijn we naar de strandkant vertrokken in het noorden van het eiland. Daar hebben we 3 nachten in Nungwi overnacht. Na een rijden langs een hoop krottenwijken kwamen we eindelijk aan in het paradijs. Het was wel heel erg raar, want alleen aan de strandkant waande je je in het paradijs. Zodra je de accommodatie aan de achterkant uitliep dan stond je tussen de krotten, terwijl als de de accommodatie aan het strand uitliep, dan zag je alleen maar moois.

Hoite en ik hebben nog wel wat problemen gehad bij aankomst bij de eerste accommodatie. We kregen een kamer waar we veel geld voor moesten betalen, maar waar je nog geen 5 euro voor zou betalen. De matras was geen matras te noemen en de badkamer was te smerig en helemaal vervallen. De medewerkers van de accommodatie hebben ons de hele dag aan het lijntje gehouden. Zouden de badkamer schoonmaken en een nieuwe matras regelen, maar aan het einde van de dag was er nog niks gebeurd.

Accommodatie Zanzibar

Gelukkig was Hoite ondertussen al wat andere accommodaties langs gegaan en had een andere kamer gevonden met een goede matras, schone badkamer en voor minder geld. Aan het einde van de dag zijn we dus maar snel verhuisd. We zaten hierdoor helaas niet bij de rest van de groep, maar het was maar 2 minuutjes lopen, dus dat was prima. De twee opvolgende dagen hebben we lekker op het strand gelegen en heerlijk niks gedaan. Even niet om 5u opstaan en niks hoeven doen.

De tweede nacht dat we terug kwamen in onze kamer hebben we eerst een wilde achtervolging van insecten gehad. Toen we binnen kwamen zat er een grote kakkerlak op de grond, deze heeft Hoite aangepakt. In de badkamer zat een hele kudde mieren, dus die heb ik opgeruimd. Toen we dachten dat alles weg was, zagen we nog een kleine schorpioen en een mega grote spin. Die moesten dus ook nog weggestuurd worden. Dachten we eindelijk alles gehad te hebben komt er nog een sprinkhaan voorbij springen en toen konden we eindelijk gaan slapen.

Oud & Nieuw

Met oud en nieuw hebben we eerst met zijn allen gegeten in een restaurant. Daarna ging de muziek aan op het strand en hebben we met de voeten in het zand het nieuwe jaar in gedanst. Om 00:00 uur hebben we iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst en vervolgens is onze hele groep naar bed gegaan. De volgende ochtend moesten we namelijk alweer om 07:00 uur op omdat we terug zouden gaan naar Dar es Salaam.

Na een lange dag reizen opnieuw met twee Ferries kwamen we aan het einde van de middag weer terug op de camping in Dar es Salaam waar al onze spullen lagen, waar de truck nog stond en onze tenten. We hebben alles weer opgezet en zijn weer op tijd gaan slapen, omdat we 2 lange reis dagen voor de boeg hadden en dus al voor zonsopgang op moesten.

10/01/2011

Lake Malawi

Voordat we aankwamen bij Lake Malawi moesten we 2 lange dagen reizen. De eerste nacht in Malawi hebben we op een camping geslapen in Chitimba Beach aan het strand. De volgende dag zijn we doorgereden naar Kande Beach waar we 3 nachten zouden blijven. Daar waren we wel aan toe na alle dagen reizen, die we weer achter de rug hadden. Deze reis moesten er veel lange kilometers afgelegd worden.

Bezoek aan het weeshuis

De eerste dag dat we wakker werden op de camping in Kande Beach zouden we die ochtend naar een weeshuis gaan dichtbij de camping. Voordat we erheen gingen hadden de gidsen zakken meel gekocht om deze mee te nemen naar het weeshuis. Bij het weeshuis werden we vriendelijk begroet door een paar vrijwilligers uit Europa. Zij vertelden ons over de geschiedeins van het weeshuis en dat ze afhankelijk waren van giften om het weeshuis draaiende te houden. We kregen een rondleiding over het terrein en maakten uiteindelijk kennis met de kinderen die er wonen.

In het weeshuis was ook een school aanwezig. Deze school is gratis voor alle buurtkinderen, maar helaas vertelden de vrijwilligers dat veel ouders en kinderen het niet nodig vinden om naar school te gaan. De kinderen kunnen namelijk door overdag aan toeristen spullen te verkopen geld verdienen en dat doen ze niet als ze de dagen op school doorbrengen. De wezen hebben nog een dansje voor ons gedaan en sommigen van ons hebben nog even meegedanst.

Slachting voor BBQ

Op de 2e avond in Kande Beach stond een traditioneel feest gepland. De gidsen hadden voor die avond een geit en een varken gekocht, voor op de BBQ. Dit vlees was zo vers, dat we 's ochtends de mogelijkheid kregen om bij de slachting te zijn. Er waren er maar weinig van onze groep die dat wilden, maar daar waren Hoite en ik niet bij. Dus wij gingen met een klein groep mee de camping af waar de twee dieren geslacht zouden worden. Dat was wel even een hele andere manier van slachten, dan dat we dat in Europa kennen.

Het was ontzettend zielig om te zien. De slachting was natuurlijk niet volgens de keuringsdienst van waren. Het gebeurde allemaal in het bos op de bladeren en een vuilniszak. Erg interessant om te zien, hoe dat hier gaat, maar ik hoef het niet nog een keer te zien. 's Avonds smaakte het vlees ook niet.

Verkleedfeest

Na de barbecue begon het verkleedfeest. Op de markt in Chitimba hadden we voor elkaar kleding gekocht wat je dan deze avond aan moest. Gelukkig had Sarah voor mij kleding gekocht en ik voor haar, dus wat we aantrokken was nog een beetje normaal. Dat was bij velen niet het geval, sommigen zagen er echt hilarisch uit. Het was een hele gezellige avond waarbij de alcohol bij velen goed vloeide, met name bij onze gids. Toen iedereen al op bed lag gingen de twee gidsen nog een paar uur door.

Dagje relaxen

Na de feestavond hadden we de dag erop in de ochtend wat regen, maar 's middags klaarde het op en begon de zon te schijnen. Het was een relaxte dag voor iedereen, terwijl de gidsen aan het uitbrakken waren. Sommige speelden beachvolley op het strand, anderen lagen gewoon lekker te chillen. Samen met nog 5 andere ben ik met een waterfiets, die we gehuurd hadden, naar een klein eilandje in Lake Malawi gefietst.

Malawi

Na Tanzania zagen we, zodra we Malawi inreden meteen verschil. Er waren in Malawi geen plop en drop toiletten meer, maar gewone zit-wc's. Qua hygiëne was er nog niet veel verschil. Tijdens de reis hebben we al vaker tegen elkaar gezegd, dat de bosjes een beter alternatief zijn, dan de sanitaire voorzieningen. Voor mij was het inmiddels al lang geleden, dat ik een warme douche had. Elke keer als er warm water zou moeten zijn, dan had ik steeds pech en Hoite geluk. Gelukkig veranderde dat in Malawi en kon ik ook van een warme douche genieten.

Van Malawi naar Zambia

Na Kande Beach moesten we 3 lange dagen rijden, omdat er verder geen stops in Malawi of Zambia waren gepland. Het doel was om naar het zuiden van Zambia te rijden in totaal ca. km met 1400 km. De eerste nacht in Zambia sliepen we op een camping net over de grens en deze camping bleek zwaar bewaakt te zijn. Dit kwam omdat de president van Zambia diezelfde nacht ook toevallig hier logeerde. De tweede nacht in Zambia hebben we in de hoofdstad Lusaka geslapen op een camping buiten het centrum midden in de bossen. Tijdens het opzetten van de tent werden we omringd door zebra's. Vlak na de zebra's stonden er een aantal giraffen voor onze neus. Dat kan allemaal in Afrika!

Livingstone, Zambia

In Livingstone gingen we op dezelfde camping staan als waar twee jaar daarvoor onze eerste tour begonnen was. Hier zou deze tour eindigen. Samen met de groep zijn we naar de Victoria Falls geweest en net als de eerste keer was het weer adembenemend. Deze keer was er nog meer water in de vallen, dus met nog meer geweld kwam het naar beneden, daarmee was er uiteraard ook veel meer spatwater, we werden dan ook kletsnat.

De dag na de Victoria Falls was het tijd om afscheid te nemen van de truck, de groep en de gidsen. We hebben weer een ontzettend mooie en leuke tour gehad. Het kamperen was weer goed bevallen en de groep ook. De gidsen zouden we minder gaan missen dit keer. Waar de vorige gids erg gestructureerd was en fantastisch kon koken, had deze gids nog heel wat te leren. De chauffeur was wel erg aardig en kon gelukkig als er iets mis was met de truck zelf de truck fixen. Toen we klaar stonden om met de taxi te vertrekken kwam een andere tour van Acacia aan die met onze truck verder zou reizen. Laat daar nou net een bekende van ons werk bij zijn. We konden snel even bijkletsen met Gerdien, maar daarna moesten we helaas snel naar de luchthaven vertrekken.

12/01/2011

Addo Elephant Park

Met Britisch Airways vlogen we via Johannesburg naar Port Elisabeth. Daar kwamen we in de avond aan en onze huurauto, een Kia Picanto, stond gelukkig klaar. De dag na aankomst zijn we naar het Nationaal Nationaal Park Addo Elephant gegaan. Dit is een Zuid-Afrikaans wildpark dichtbij Port Elisabeth. Het park is een van Zuid-Afrika's twintig nationale parken. Het oorspronkelijke gedeelte van het park is in 1931 tot stand gekomen om een veilige haven te bieden voor de overgebleven elf olifanten in de omgeving.

Vandaag de dag huisvest het park meer dan 450 olifanten, 400 buffels, meer dan 48 bedreigde neushoorns en ook een verscheidenheid aan antilopen, leeuwen en hyena's. Het park is ook waarschijnlijk de enige in de wereld met de zogenaamde "Big 7" in hun natuurlijke habitat (olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, walvis en witte haai). Met ons kleine huurautootje zijn we door het park gereden en we hadden niet verwacht dat we zoveel olifanten tegen zouden komen. We konden heel dicht bij de olifanten komen, toch hebben we een beetje afstand gehouden.

Jeffreys Bay

De dag na Addo zijn we naar Jeffreys Bay gereden. Jeffreys Bay staat bekend bij surfers als het surf walhalla. Dit kun je ook zien aan de vele winkels met merken, die vooral bij surfers populair zijn, zoals Billabong, Quicksilver, Roxy etc. We sliepen in Hard Rock Backpackers en er waren ook veel echte surf dudes. De hele dag door draaide er hard rock muziek super gezellig. Omdat we zelf geen surfers zijn, zijn we maar één nacht gebleven.

15/01/2011

Plettenberg Bay

Na Jeffreys Bay konden we niet wachten om weer naar Plettenberg Bay te gaan. Daar hadden we twee jaar daarvoor zo ontzettend genoten. We gingen dan ook terug naar dezelfde accommodatie. In de stromende regen hebben we twee uur gereden van Jeffreys Bay naar Plettenberg. Wat was het heerlijk om weer een soort van thuis te komen. We kregen dezelfde kamer als de vorige keer. En de eerste dag hebben we niks anders gedaan dan onze tas uitpakken, boodschappen doen en zijn we lekker in bad geweest. Eindelijk hadden we weer echt schone voeten.

Sinds de vorige keer dat we hier waren, waren er wel een aantal dingen veranderd, zoals de eigenaar van het gehele pand. Hierdoor waren ook de twee lieve zussen en dus huishoudsters er niet meer. In plaats daarvan woonde de manager nu in het naastgelegen huis en stuurde hij de nieuwe huishoudster aan, die er duidelijk veel minder zin in had. De prijs was ook verdubbeld t.o.v. de vorige keer, dus gelukkig hadden we van tevoren gemaild en hadden we dezelfde prijs gekregen. Wederom hebben we weer genoten van de heerlijk ruime kamer met het mooie uitzicht op zee.

Volop genieten

Wat een verschil was het met de weken ervoor. We konden lekker uitslapen, wakker worden zonder wekker en ook na zonsopgang, elke dag een warme douche, eigen toilet en niet een gat in de grond, een schoon bed i.p.v. een zwetende plastic matras, een heerlijk dekbed en niet een strakke slaapzak, fluitende vogels i.p.v. kruipende insecten. Maar ook je kleren uit de kast halen i.p.v. in een overvolle tas zoeken, een airco gekoelde kamer en niet een sauna hete tent, geen modderpoel als je de tent uitkomt, maar gewoon een schone vloer. Ondanks al deze voordelen misten we toch al die ongemakken, want al met al is dat het echte avontuur en dat is waar we van genieten.

In Plettenberg hebben we alleen maar genoten van het weinig doen. Uiteraard hoorden daar vele potjes Rummicub bij, maar ook boeken lezen, de omgeving verkennen en genieten van het mooie weer en onze privé barbecue op ons terras.

27/01/2011

Swellendam

Na een zeer relaxte tijd in Plettenberg was het weer tijd om verder te gaan, voordat we ons zouden gaan vervelen. Vanaf Plettenberg was het nog zo'n 7 uur rijden en dat wilden we niet in één dag doen, helemaal niet met het kleine rommelbakje wat we als huurauto hadden. De vorige keer hadden we de kust route en de garden route gereden. Hierbij hadden we Swellendam overgeslagen. Dus dit keer wilden we wel naar Swellendam.

Swellendam is een stadje met 18.000 inwoners in de provincie West-Kaap. Het stadje ligt ongeveer 250 km ten oosten van Kaapstad en ligt aan de voet van de Langebergen. Dit stadje is de derde oudste nederzetting van Zuid-Afrika, na Kaapstad en Stellenbosch. Dit is ook wel te zien aan de vele oude gebouwen met Kaapse en Nederlandse invloeden, zoals een Nederlandse kerk. Deze oude gebouwen staan tussen verschillende moderne gebouwen en huizen.

Toen we aankwamen moesten we eerst op pad om een slaapplaats te vinden, want deze hadden we niet van te voren geboekt. Wel hadden we van te voren op internet wat leuke accommodaties opgezocht en daar zijn we heen gereden. Nu waren de prijzen nogal wat aan de hoge kant. Gelukkig had één eigenaar van een B&B waar de normale kamer te duur was ook nog een huis naast zijn B&B staan. Daar mochten wel in voor een erg scherp prijsje. Dit bleek gewoon een heel huis te zijn met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een keuken inclusief was- en afwasmachine en een privé tuin met eigen zwembad. Dat snapten we natuurlijk niet, maar het was echt zo, dus we hebben zeer enthousiast gebruik gemaakt van de aanbieding.

Franschhoek

Na een nachtje Swellendam zijn we weer doorgereden in de richting van Kaapstad. Wel met een omweggetje, want de vorige keer vonden we de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek zo mooi dat we hier nog een keer langs wilden. De vorige keer kwamen we van een andere kant, dus dit keer zagen we een ander deel van de omgeving. In Franschhoek hebben we een lekker ijsje gehaald en aan het einde van de middag reden we Kaapstad binnen.

Best Western hotel Kaapstad

Op internet hadden we naar een kamer gezocht, omdat Kaapstad wel erg groot is om op de bonnefooi te gaan. Januari en februari is het hoogzomer, dus de kamerprijzen waren aan de hoge kant. Via Booking.com zagen we een leuke aanbieding voor het Best Western Cape Suites hotel. De prijs was mooi en wat ons wel beviel was dat het studio's en appartementen zijn.  Aangekomen bij de Cape Suites bleek het een heel dorp te zijn met allemaal appartementen en studios vlak voor de Tafelberg.

Bij de receptie stond een bord met Welkom Ms. van Vugt en toen we de sleutel kregen bleek dat we een upgrade kregen. In plaats van de geboekte studio kregen we een appartement met twee slaapkamers en twee badkamers. Niet verkeerd voor onze laatste week in Zuid-Afrika.

01/02/2011

Kaapstad

De laatste dagen in Kaapstad hebben we enorm genoten van Kaapstad, Kaapstad voelt nu al als een soort thuiskomen, wat een magische stad. We zijn een paar keer bij de Victoria Wharf Waterfront geweest, waar we heerlijk hebben gewinkeld en gegeten. Uiteraard hebben we ook op het strand van Camps Bay gelegen en zijn we onder andere ook naar de haven gegaan, Bo Kaap, Lions Head, de Tafelberg en Signal Hill. Op Signal Hill zijn we 's middags bij de De Noon Gun ceremonie geweest. Sinds 1806 is het een historisch terugkomend signaal om aan te duiden dat het 12:00 uur is. Het kanon is een oud Nederlands zwart poeder marine kanon. Er staat ook echt een Zuid-Afrikaanse marinier in officiële kleding.

Na 6 weken zat onze fantastische reis er helaas weer op. Afrika blijft ons hart veroveren. Op de dag van vertrek zou ons KLM vliegtuig om 20:00 uur vertrekken. Via Amsterdam vlogen we weer terug naar Barcelona waar Sylvia en Lukas ons op kwamen halen.

https://www.facebook.com/Roadtrip2adventure

https://www.instagram.com/roadtrip2adventure