Sprinter Van 4×4 Adventures

http://www.instagram.com/roadtrip2adventure

http://www.facebook.com/roadtrip2adventure

Het complete ombouw proces van onze Mercedes Sprinter 4x4

Juni 2020

Wat zijn onze plannen?

Voor onze komende reizen hebben we een Mercedes Sprinter gekocht voor onze nieuwe avonturen: Sprinter Van 4x4 adventures.

Ondanks dat we de afgelopen 2 jaar helaas geen grote reizen meer konden maken met onze eigen auto hebben we niet stil gezeten. Onze laatste reis was naar Bali in februari/maart 2019. In juni 2019 hebben we een reisorganisatie in sportevenementen overgenomen SPORTEVENTZ. Met Sporteventz gaan we weer doen waar we altijd veel plezier in hebben gehad. Het organiseren van vakanties en events. Daarnaast zullen we met dit bedrijf voornamelijk online werken, dus dat is perfect te combineren met reizen.

Een kantoor op wielen was dan ook het enige wat nog ontbrak om dit te kunnen realiseren. Tijdens de eerste golf van de corona crisis zaten we in Spanje 7 weken in een volledige lockdown en daarnaast moesten we voor 2020 al onze geplande evenementen annuleren. Dat zette ons aan het denken. De wil om te reizen is natuurlijk nooit weggegaan. Maar hoe we dat in wilden gaan vullen was nog even de vraag. Er zijn tal van mogelijkheden, maar wat paste het beste bij onze wensen?

Landcruiser, Mini bus of vrachtwagen?

Na alle voors en tegens naast elkaar te hebben gelegd en vele Youtube filmpjes te hebben gezien, zijn we tot een conclusie gekomen. Met onze Landcruiser hebben we fantastische reizen gemaakt, maar het ontbrak vaak aan enig comfort. We hebben ook veel slecht weer onderweg gehad en dan ben je met alleen een daktent best beperkt. Het andere uiterste is dan een grote vrachtwagen om laten bouwen tot camper. Maar een vrachtwagen is groot, log en heel erg duur en ook wel weer veel te luxe misschien. Dus uiteindelijk kwamen we bij een middenweg uit...een minibus om laten bouwen tot camper. Een minibus is luxer dan een daktent, maar hanteerbaarder en betaalbaarder dan een vrachtwagen.

Vanaf dat moment zijn we naar de verschillende opties gaan kijken. Welk merk wilden we en welke grootte? We wilden eerst een L2H2, maar de H2 was te laag voor Hoite en na veel uitzoek werk kwamen we er wel achter dat het dak verhogen in Spanje een onmogelijke taak ging worden. Het merk was al vrij snel duidelijk, we wilden graag een Mercedes Sprinter, betrouwbaar, optie van 4x4 en gangbaar in de hele wereld. En Mercedes heeft bij de L3 een standaard optie tot een H3 en die was wel hoog genoeg voor Hoite om in te staan. Dus het was duidelijk, Mercedes Sprinter 4x4 moest het zijn.

Augustus 2020

Bestelling...levering

Op 26 mei hebben we deze Mercedes Sprinter dan ook besteld!! We hadden mazzel dat er een gaatje in de productielijn kwam en dat onze Sprinter eind juni al van de fabrieksband af zou rollen in Duitsland. Vanuit Duitsland ging onze Sprinter met de boot naar San Sebastiaan en vanaf daar met een oplegger naar de Mercedes dealer in Cabrera de Mar waar we de bus op 6 augustus op konden halen. Eindelijk was het die dag zover, dat we onze Sprinter op konden halen. Voor het eerst zagen we de 4x4 uitvoering en de kleur. De Sprinter hadden we vanaf de site gekocht, omdat door de corona maatregels alles dicht was en alleen online gewerkt kon worden.

Helemaal trots en een beetje onwennig met zo'n grote bus op de weg, zijn we de volgende dag meteen richting Nederland vertrokken. In Nederland zouden we de bus om laten bouwen door een erkende camperbouwer. We wilden de bus niet zelf bouwen omdat we daar niet de ervaring, kennis en materialen voor hebben. En ook de ruimte hebben we niet, zoals een garage of tuin. In Spanje hadden we geen bouwer kunnen vinden, die campers op maat bouwt. De bedrijven die we vonden werken allemaal met eigen standaard modules en die vonden we zelf niet mooi.

Camperbouw Holland Hoek van Holland

Via via kenden we Camperbouw Holland in Hoek van Holland. Jaren geleden waren we daar al een keer geweest, toen we nog met het idee van een vrachtwagen liepen. Camperbouw Holland heeft niet alleen ruim 50 jaar ervaring maar heeft ook hele goede recensies. Aangekomen in Nederland zijn we dan ook direct doorgereden naar Hoek van Holland, zodat de bouw snel kon beginnen.

We hadden gevraagd of we zelf nog iets konden doen en dat kon. Dus bij aankomst bij de camperbouwer zijn we meteen aan de slag gegaan met al het meubelhout te schuren. Om deze vervolgens in de grondverf te zetten en daarna de definitieve kleur erop te verven. De rest moesten we overlaten aan de camperbouwer. Maar daar hadden we alle vertrouwen in.

Oktober 2020

Start van de bouw

Nadat we onze bus bij de camperbouwer achter hadden gelaten zijn we weer terug naar huis in Spanje gegaan. We konden de hele bouw helaas niet live mee maken of af en toe langs gaan. Door corona was het reizen naar Nederland lastig en soms ook onmogelijk. Maar we werden bijna elke dag op de hoogte gehouden van de vorderingen. In het begin was er nog niet veel te zien, omdat eerst alles gemeten moest worden en alles moest voorbereid worden. Vervolgens werd eerst al het 'onzichtbare' werk verricht als stroom en waterleidingen aanleggen, maar ook isolatie en bevestigingsmateriaal, zonnepanelen en ramen.

November 2020

Kleine aanpassingen

In november konden we elke dag meer resultaat van de bouw zien. We kregen bijna elke dag wel een foto van de vorderingen. Toen ging het in één keer een stuk sneller. En omdat het nu om de meubels ging zagen we elke dag verandering. Ondertussen hadden we ook al wat aanpassingen gedaan aan onze originele plannen. Omdat we streng op het gewicht van de bus moesten letten zijn we van laden naar mandjes geswitcht. Van tegeltjes in de keuken naar PVC planken en de grootste verandering was dat we van gas naar elektrisch koken zijn geswitcht.

Gas of elektrisch koken?

Gas heeft zo zijn voordelen en nadelen. Gas is goedkoop en het verbruikt geen elektriciteit, maar gas is in sommige landen ook lastig te vinden om bij te vullen. Ook krijg je condensvorming bij het koken op gas en is het een stuk gevaarlijker als je te maken krijgt met een gaslekkage. Daarnaast is de gasfles een zwaar gewicht. Elektrisch koken heeft zijn voor en nadelen. Het is een stuk duurder qua installatie, omdat je genoeg zonnepanelen nodig hebt en een goede omvormer en accu. Maar als je dat eenmaal hebt aangeschaft, dan is vervolgens de elektriciteit gratis, omdat je die zelf opwekt. Omdat we de voordelen van elektrisch koken veel zwaarder vonden wegen hebben we tijdens de bouw geswitcht.

En toen was ie klaar

Eind november wisten we dat onze Sprinter begin/half december klaar zou zijn. Omdat het tegen kerst en oud&nieuw zou lopen besloten we om op 17 december naar Nederland te vliegen. Ivm corona moesten we met het boeken van de vlucht rekening houden met de corona beperkingen. In het weekend konden we ons dorp niet uit en dus ook niet naar de luchthaven. Ook moesten we rekening houden met de avondklok, dus 's ochtends vroeg vliegen was geen optie. Gelukkig had Vueling ook een middag vlucht op donderdag, dus kozen we ervoor om op 17 december naar NL te vliegen, zodat we op vrijdag 18 december onze bus op konden halen bij Camperbouw Holland.

18 december 2020

Wat waren we ongelooflijk trots en blij met onze mooie bus...eindelijk af en geheel naar wens. De komende weken zouden we in de bus gaan slapen. Uiteraard om ervan te genieten, maar ook om alles uit te proberen om te kijken of alles werkte. Zolang we in Nederland zijn kunnen we nog terug om kleine dingen aan te passen. Dus daar gaan we dan...wordt vervolgd...

Zwaar gewicht

De eerste dagen in de bus sliepen we op de oprit bij mijn zus. Wat een gekke gewaarwording, maar we genoten van ons nieuwe huisje. De matrassen waren een beetje hard, maar verder voelden we ons meteen thuis. In Nijmegen zijn we naar een weegbrug gereden om te kijken hoe zwaar de bus woog...en daar kwamen we erachter dat de Sprinter aan de zware kant was. Tijdens de bouw is er ontzettend veel rekening gehouden met licht materiaal, maar toch wogen we zwaarder dan we hadden verwacht. We zaten wel onder het gewicht van wat is toegestaan, maar veel ruimte voor bagage hadden we niet meer.

Dit betekende dat we kilo's moesten gaan kwijtraken. In overleg met Camperbouw zijn we na de feestdagen terug gegaan naar Hoek van Holland en hebben we met hun hulp kilo's gelooft door onder andere in al het niet zichtbare hout gaten te zagen, handvatten eruit te halen en frontjes te vervangen voor dunner hout. Al met al veel werk, maar het doel om af te vallen was behaald. 

Nu konden we eindelijk op pad met onze Sprinter. Niet echt zoals we zouden willen in verband met de Corona situatie en alle maatregelen in alle landen, maar we konden in ieder geval terug naar Spanje voor het laatste deel van de bouw van onze camperbus...de Spaanse RDW keuring en de laatste 4x4 modificaties. 

Terug naar Spanje

Uiteindelijk moesten we toch nog snel terug naar Spanje. Overal werden corona maatregelen aangescherpt, zoals avondklokken, verplichte PCR testen en een dringend verzoek geen essentiële reizen te maken. Op zaterdagochtend zijn we gaan rijden, wel op ons gemak, omdat het rijden in de Sprinter niet hetzelfde is als met een gewone personenauto. Je rijdt automatisch langzamer en in Frankrijk moesten we voor 18:00 uur stilstaan ivm de avondklok. Na 4 dagen rijden kwamen we op dinsdag thuis en konden we de hele bus uitladen om alvast klaar te maken voor de aanpassingen in Spanje en de ITV keuring.

4x4 Aanpassing

Al een jaar lang waren we in contact met de 4x4 specialist Almont 4WD in Palafrugell. Zij zouden alle 4x4 aanpassingen aan de buitenkant van onze Sprinter gaan doen. Jose Luis van Almont is al die tijd enorm behulpzaam geweest en heeft ons met vele vraagstukken geholpen. Toen we dan eindelijk konden bellen om een afspraak te maken was hun hoogseizoen inmiddels begonnen met rally auto’s prepareren. Gelukkig had Jose een goede vriend, die ook een 4x4 garage had. Dus uiteindelijk hebben ze alle aanpassingen bij Mecatech in Calonge gedaan. Op 26 februari konden we onze Sprinter ophalen en hadden we er een snorkel bij, nieuwe All Terrain banden van BF Goodrich en een extra bladvering. 

Diezelfde dag hadden we ook afgesproken met een ingenieur van het projectbureau REINVAC. Deze ingenieur moest onze auto controleren op alle wijzigingen en hiervan een project maken welke naar de Spaanse RDW gestuurd zou worden. Zodra dat project klaar was moest de Spaanse RDW (ITV) de auto nog een keer controleren of alle wijzigingen in het project stonden. Als alles dan ok zou zijn, dan zouden we de goedkeuring krijgen en onze Sprinter zou dan van bestelbus naar camper gewijzigd worden. Waar in Nederland zo’n keuring 20 minuten duurt, gaan daar in Spanje weken soms maanden overheen. 

ITV (APK) Keuring

Op 13 april was het eindelijk zo ver. We hadden om 10.00 uur een afspraak bij de ITV in Vic. Omdat de baas van dit ITV station een vriend was van onze 4x4 specialist en de ingenieur van REINVAC hadden ze aangeraden om hierheen te gaan i.p.v. bij ons om de hoek in Blanes. Met het officiële project van bijna 100 pagina’s in zijn hand had de keuringmeester ongeveer een uur nodig om onze bus te inspecteren. Daarna werden we naar huis gestuurd en moesten we afwachten tot we zouden worden gebeld om onze nieuwe papieren op te halen.

Ze hadden gezegd dat dit ongeveer een week zou duren, maar ook hier gingen weer een aantal weken overheen. Toen ik belde naar de ITV bleek dat er nog wat ontbrak in het 100 pagina’s lange project en dit moest door REINVAC nog worden aangevuld. Volgens REINVAC hadden ze dat al lang opgestuurd naar de ITV, maar die hadden het niet ontvangen. Uiteindelijk bleek het gewoon in een bakje ontvangen post te liggen en een dag later werden we gebeld dat we de papieren op konden halen. 

DGT (Trafico) in Girona

Ons was verteld dat als de papieren klaar lagen bij de ITV dat het dan officiëel goed was en dat we dan eindelijk klaar zouden zijn. Echter bleek dat uiteraard niet zo te zijn, want toen we de papieren ophaalden werd ons verteld dat we nog langs Trafico in Girona moesten. Daar moesten we alles opnieuw aangeven om uiteindelijk van hen dan echt de laatste officiële benodigde papieren te ontvangen.

Vanwege COVID-19 was de wachtlijst bij Trafico enorm lang en de zomer stond al voor de deur. Daarnaast wilden we een paar maanden naar Scandinavië toe en daarvoor hadden we wel echt onze papieren nodig. Dus hebben we onze Gestoria (accountantskantoor) gevraagd om de papieren te regelen. Gestorias hebben namelijk elke week een standaard afspraak waarin ze alle zaken afgeven, die behandeld moeten worden. Hierdoor hebben zij geen wachtlijst en dit zou onze wachttijd ook aanzienlijk verkorten. Uiteindelijk ontvingen we een week voor vertrek eindelijk alle correcte papieren en konden we met een gerust hart weg. 

Catalonië, Spanje

Gedurende deze hele bureaucratische molen hebben we uiteraard wel wat korte tripjes gemaakt met onze nieuwe 4x4 camper. Door COVID19 hadden we steeds te maken met beperkingen. Op sommige momenten mochten we onze comarca (deelprovincie) niet uit en op andere momenten mochten we heel Catalonië in, maar nog niet de autonome regio uit. Dit beperkte onze reisroute, maar dat bleek uiteindelijk een mooi geschenk. Want na zoveel jaren wonen in Spanje, hebben we hierdoor eindelijk onze regio echt kunnen leren kennen. Waardoor we nu heel trots kunnen zeggen, dat onze regio Catalonië prachtig is en ontzettend veel moois te bieden heeft. 

Vanaf juni gingen alle grenzen weer zo goed als open, dus was het tijd om Europa te gaan verkennen.