Ubud I

18.03.19 - 23.03.19

Van Canggu naar Ubud

De weg naar Ubud was erg druk, wat een verkeer hier. We zitten gelukkig buiten het centrum in een hele mooie accommodatie. We huren meteen een scooter zodat we wat kunnen gaan eten in het centrum van Ubud. Hoite is hier zo'n 18 jaar geleden geweest en herkend het niet meer terug. Wat toen een heel klein dorpje was lijkt nu meer op een grote stad. We kunnen dan ook niet meteen de juiste straten vinden waar het centrum en dus de restaurantjes zich bevinden.

Op een gegeven moment begint het heel erg hard te regenen, dus we schieten snel het eerste restaurant in die we tegen komen. Gelukkig kunnen we daar goed eten. We moeten nog een hele tijd wachten tot het weer wat droger wordt, gelukkig hebben we de Rummicub bij ons. Het is inmiddels ook alweer tijd voor het avondeten en na wat navraag komen we in de juiste straat uit, waar we heerlijk aan de sushi gaan.

Sacred Monkey Forest Sactuary

De volgende dag willen we naar de rijstvelden, maar de luchten zien er weer niet erg veelbelovend uit, dus we blijven in de buurt en gaan naar het Sacred Monkey Forest Sanctuary. Dit was vroeger een bos waar apen leefden en tegenwoordig is het een commercieel bos waar nog veel meer apen leven. Ze worden gevoed, dus de apen blijven terugkomen. Ze kunnen wel het bos gewoon verlaten, dus het is niet dat ze vast zitten. Het is een mooi bos en er zitten ongelooflijk veel apen. We zien ook heel veel pasgeboren aapjes.

Aan de ene kant negeren de apen je volkomen en gaan ze gewoon lekker hun eigen gang, maar op sommige plekken springen ze op je om te onderzoeken of je wat te eten hebt voor ze. En slim zijn ze, want ze ritsen gewoon je tas open, ze graaien in je broekzakken enz. Heel erg grappig allemaal, gelukkig hebben wij alle ritsen op slot zitten en niks in onze broekzakken. Bij ons valt dus niks te halen. Andere mensen hadden niet alles dicht zitten en raken hun flesje water, telefoon, snoepjes of wat dan ook kwijt.

Ubud Market

's Middags gaan we nog even naar de Ubud market, maar hier zijn we snel uitgekeken. Ze bieden veel hetzelfde aan en kopen kunnen we toch niet echt, want er past niet veel in onze backpack. Daarna bezoeken we nog even de Ubud Tempel, deze bevindt zich tegenover de markt. We mogen met onze korte kleding niet de tempel zelf in, maar we mogen wel in de tuin rondkijken. Hier starten de Hindu's op een gegeven moment met muziek en dat is wel leuk om even naar te kijken.

Tegalalang rijst terras

De volgende dag is het wel mooier weer, dus rijden we eerst naar Tegalalang Rice Terrace. Dit is een super mooi rijstveld in verschillende lagen aangelegd door de boeren. Helaas is het nu zo commercieel, dat je bij aankomst al door heel veel mensen aangesproken wordt en iets moet betalen. Ze zeggen er alleen niet bij waarvoor je moet betalen. Bij het rijstveld zelf wordt om een donatie gevraagd. Er zitten tientallen restaurantjes met uitzicht op het rijstterras en je kunt er meerdere schommels vinden die over de rijstvelden gaan.

Hanging Gardens

Na de rijstvelden willen we nog een kijkje nemen bij de Hanging Gardens. Dit is een groot hotel met een prachtig uitzicht over andere rijstvelden. Onderweg er naar toe komen we in een hele lange file terecht. Met de scooter kun je gelukkig helemaal er langs rijden, maar aan het begin van de file moeten we toch echt stoppen. Omdat de hele weg vol zit met lokale Hindu mensen, die een ceremonie houden midden op de grote doorgaande weg. Ze verontschuldigen zich en vragen iedereen om 20 minuten geduld.

Er zitten echt honderden mensen op de weg en in het grasveld ernaast. Als we vragen waarom dit is, dan wordt er uitgelegd dat ze op Bali in het Hindu geloof niet in een God geloven. Ze geloven in hun samenleving en het verbinden ervan. Op dit kruispunt zitten dan ook vele inwoners van alle dorpen in de omgeving om met elkaar te zijn en zich met elkaar symbolisch te verbinden. Op zich een hele mooie reden, maar waarom dat nu precies midden op de meest drukke doorgaan weg moet gebeuren. Dat blijft voor ons een raadsel.

Als ze klaar zijn, dan mag iedereen weer gaan rijden: Echter is dat nog een kleine uitdaging omdat al die honderden mensen ook van de weg af moeten. Uiteindelijk komen we niet bij de Hanging Gardens terecht, maar krijgen we wel een mooie rondleiding in een ander resort. Prachtig, maar niet ons ding.

Tegenungan Waterval

De volgende dag maken we er een waterval dag van. We gaan eerst naar de Tegenungan waterval. Voordat je bij de waterval aankomt moet je eerst 20k rupiah betalen (1,23€ p.p) en vervolgens loop je langs een heleboel verkopers. Dan kan je de waterval van bovenaf al zien. Er staan allemaal fotoborden waar je foto's doorheen kan maken van de waterval. Daarna moet je flink wat trappen naar beneden lopen om bij de waterval te komen. Bij de waterval zit een grote bar met keiharde muziek aan en er staat een grote schommel waar een wachtrij voor staat om er mee te kunnen schommelen. Dit doet ons zo commercieel aan, dat we alleen van bovenaf even naar de waterval kijken en maken dat we wegkomen. Hopelijk zijn de andere watervallen minder commercieel.

Kanto Lampo Waterfall

De tweede waterval is de Kanto Lampo. Deze heb ik voordat we naar Bali gingen al vaak voorbij zien komen op Instagram en op de foto was ie prachtig. Gelukkig stelt deze waterval in het echt niet teleur. Als we er aankomen doet het allemaal veel minder commercieel aan, we moeten 15k rupiah betalen (0,92€ pp). De trap naar beneden is prima te doen, behalve aan het einde daar zijn de treden echt rotsen die nat zijn. Je moet dus heel goed uitkijken dat je niet uitglijd. De waterval is prachtig, deze valt van een grote trapsgewijze rots af en is vrij breed. De zon schijnt er van bovenaf mooi op, waardoor de waterdruppels net diamantjes lijken, erg mooi.

Tibumana Waterfall

De derde waterval is de Tibumana waterval. De weg er naar toe is al ontzettend mooi langs de rijstvelden. We stoppen er ook even, omdat ze net bezig zijn met de rijst slaan. Wat een werk verzetten ze hier en dat in deze hitte.

Bij de waterval aangekomen valt ons meteen op dat ook deze veel minder commercieel is. De entree kost weer 15k rupiah en alles is mooi aangelegd. Een goede trap naar beneden en dan kom je uit bij een kleine waterval. Je moet wat bruggetjes over het water over en dan kom je uiteindelijk bij de grote waterval uit. Ook deze is weer erg mooi.

De waterval komt van hoog naar beneden en valt in een rotsen kom naar beneden. Ook hier schijnt de zon er van bovenaf op, wat het nog mooier maakt. Het is nog erg rustig als we aankomen, dus daar genieten we dan ook van. Ik ga nog even het water in om dichter bij de waterval te kunnen komen, brr dat water is wel een stuk kouder dan de zee. Je mag niet onder de waterval gaan staan ivm eventuele boomstammen of iets dergelijks wat mee naar beneden kan vallen.

Terug naar Ubud

Door al het water van de watervallen zijn we allebei kletsnat en zo gaan we dan ook terug naar Ubud. Waar we heerlijke Balinese tapas eten en daarna nog een lekkere massage pakken. Omdat het erg warm is, is het niet zo erg om in de natte kleding te blijven rondlopen.

Tijdens het eten hebben we het over wat we hierna gaan doen. Het plan was om naar Amed te gaan om te snorkelen en daarna naar de Gili eilanden. Echter waren we voor Ubud op een gegeven moment wel een beetje uitgekeken op de stranden, we zijn niet echt strandmensen, dus we hoeven ook niet elke dag naar het strand. Als we bij ons plan blijven, dan gaan we na Ubud alleen nog maar strand zien. En we genieten juist zo van het toeren op de scooter door de omgeving en natuur, het bezoeken van mooie plekjes. Hierdoor komt bij ons de vraag op of we wel naar Gili moeten gaan.

Nieuw plan

Uiteindelijk zijn we het erover eens, dat we liever met de scooter doorrijden naar Amed en van daar uit naar het noorden rijden. Zo kunnen we door de bergen rijden, nog veel meer watervallen bezoeken, mooie tempels en nog veel meer. Veel mensen zullen ons voor gek verklaren dat we de Gili eilanden overslaan, maar Hoite is daar 18 jaar geleden geweest en wat we nu over Gili horen, is dat het volgebouwd is met accommodaties en barretjes, dus de echte charme is weg.

De laatste dag moeten we dus voor onze roadtrip een goede scooter regelen, want de scooter waar we nu op rijden is daar niet geschikt voor. We denken eerst aan 2 scooters, dat we allebei kunnen rijden en dus beter zitten, maar dat vinden we minder gezellig en qua navigeren ook niet zo handig. We gaan dus eerst kijken of we een grotere scooter kunnen regelen. Daarnaast moeten we onze kleine rugtassen gaan inpakken voor de komende 11 dagen, omdat we de grote backpacks achter laten bij de accommodatie in Ubud. We kunnen namelijk niet met zoveel bagage gaan rijden. Dat wordt een uitdaging. Of het gelukt is horen jullie de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *